Novi stanovi u okviru projekta “Akcija Roma”

Danas je u Zenici održana svečana primopredaja ključeva šesnaest stambenih jedinica  romskim  porodicama. Prisutnim su se obratili Husejin Smajlović, gradonačelnik Zenice, Vladimir Pandurević, voditelj programa pri Delegaciji EU u BiH, Šefik Hafizović, savjetnik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH, Dervo Sejdić, predsjednik Udruženja Kali-Sara  i drugi.
Stanovi su izgrađeni u okviru projekta “Akcija Roma”.
Projekt  “Akcija Roma” daje podršku socijalno-ekonomskoj inkluziji populaciji Roma u BiH  kroz stambeno zbrinjavanje, društveno-ekonomske mjere sa proaktivnim učešćem lokalnih vlasti i drugih partnera. U okviru ovog projekta je izgrađeno i obnovljeno 149 stambenih jedinica za romske porodice u BiH. Projekt finansira Evropska unija u iznosu od 2.500.000,00 eura kroz instrumente za predpristupnu pomoć (IPA2015.) Sufinansijeri su lokalne vlasti u iznosu od 545.037 eura.
Projekt provode Hilfswerk Austrija Internacional u saradnji sa organizacijom ASB i Udruženjem Kali Sara.
Grad Zenica je učestvovao u izgradnji i provedbi projekta 16 stanova za Rome. Grad je osigurao zemljište za izgradnju, sve potrebne dozvole, priključke na infrastrukturu, vanjsko uređenje u iznosu od 350.242,7  KM, te sufinansirao projekt sa  60.000,00 KM. Zeničko-dobojski kanton je također imao učešće u sufinansiranju od 80.000,00 KM za dvije općine.
Čestitajući korisnicima useljenje u nove stanove Dervo Sejdić je pohvalio saradnju sa Gradskom upravom  Zenica  i Zenicu istakao kao dobar primjer socijalnog stambenog zbrinjavanja Roma. Zadnjih nekoliko godina u Zenici je izgrađeno 148 stanova za romsku populaciju po programu socijalnog stanovanja.   (zenica.ba)

 

romi stanovi b

Share