NLM ZDK: Kantonalna bolnica privatno vlasništvo dr Skomorca?

Nezavisna lista mladih Zeničko-dobojskog kantona uputila je Otvoreno pismo Vladi ZDK, u kojem pita  da li je osnivač upoznat s trenutnim stanjem u KBZ i da li je Kantonalna bolnica privatno vlasništvo direktora ove ustanove, doktora Rasima Skomorca. U Otvorenom pismu podsjeća na odluku menadžmenta da ne dozvoli ulazak novinarima u hol Bolnice, za vrijeme održavanja štrajka upozorenja u zdravstvenim ustanovama Zeničko-dobojskog kantona, zatraživši od Vlade ZDK i premijera, Miralema Galijaševića, da u vezi sa stanjem u ovoj ustanovi zakaže vanrednu sjednicu. U protivnom, najavljuju pokretanje peticije za smjenu Vlade ZDK.

– Vlada ZDK mora se domaćinski odnositi prema ovoj zdravstvenoj ustanovi, čiji je osnivač. Vlada mora da utvrdi trenutno stanje Bolnice, da razgovara sa uposlenicima o svim problemima koji se gomilaju već godinama i da javnosti odgovori: kako dr Skomorac može biti direktor Bolnice, kada je i zastupnik u Skupštini ZDK. Da li to znači da Vladi ZDK ne smeta što je dr Skomorac u direktnom sukobu interesa?, – pitaju iz Nezavisne liste mladih.

– S obzirom na sve navedeno, kao i mnoge druge neregularne i nečasne radnje menadžmenta najveće javne bolničke ustanove u Zeničko-dobojskom kantonu, koje se skrivaju od očiju javnosti, smatramo opravdanim takav zahtjev, prije svega radi pacijenata i zaposlenika, koji zaslužuju dobre uslove rada, dostojanstvo profesije i kvalitetnu zdravstvenu uslugu. Vjerujemo da bi i Vladi premijera Galijaševića bilo u interesu da konačno „pretrese“ stanje investicija u Kantonalnoj bolnici, te prije svega postupke i manire vlastitog kadra, koji će je ostaviti u potpunom rasulu, nakon što jednog dana ode sa te pozicije, a ovu Vladu odgovornom za dugogodišnje loše upravljanje institucijom od šireg društvenog značaja. Posljedice njegove „vladavine“ već su rezultirale neskrivenim nezadovoljstvom većine zaposlenih, a što je još mnogo opasnije, fatalnim posljedicama po zdravlje i život pacijenata koji se ovdje liječe, – navodi se između ostalog u Otvorenom pismu Nezavisne liste mladih ZDK. Direktoru Kantonalne bolnice, dr Rasimu Skomorcu upućeno je 11 otvorenih pitanja, kojima se traži odgovor o sudskim sporovima, zapošljavanjima bez konkursa, opremi za zaposlenike, ljekarskim greškama, utrošku investicija itd. (S.S.)

Share