NLM: Parlamentarcima ukinuti naknade za odvojeni život

Nezavisna lista poziva sve zastupnike u Domu naroda FBiH, da izglasaju zakon o ukidanju finasiranja iz budžeta za odvojeni život i ta sredstva preusmjere u penzioni fond za povećanje penzija. 

Skupština Udruženja penzionera FBiH je prvo u aprilu tražila povećanje penzija za 10 odsto, da bi na vanrednoj sjednici bio revidiran stav i s Vladom dogovoreno povećanje od 10, 5 i 3 odsto, zavisno od datuma penzionisanja.

Zastupnici u Domu naroda lagodno koriste pravo na sredstva za odvojeni život, dok veliki broj penzionera rovi po kantama da bi se prehranili, ukazuju iz Nezavisne liste mladih ZDK.

Većina zastupnika u Domu naroda FBiH koristi manjkavosti propisa kako bi izvukli najveću korist. Ovu privilegiju koristi oko 35 delegata jer su im prebivališta udaljena najmanje 70 kilometara od glavnog grada. Zbog toga oni imaju pravo da iznajme stan u kojem će boraviti dok rade u Sarajevu, a potom i pravo na novac za režije i odvojeni život od porodice. Svaki mjesec za ova tri troška dobiju 800 KM i sami odlučuju kako će ih rasporediti. Uz to, plaćen im je i prijevoz vikendom do porodica. Dok u federalnom budžetu nema novčanih sredstva za povećanje penzija, redovno se izdvajaju sredstva za odvojeni život delegata.Dom naroda PFBiH ne provjerava da li delegati poštuju pravila o ovim privilegijama jer nemaju mehanizme nadzora niti kapacitete. Mogućnost manipulacije bez mehanizma nadzora korištenja je nemoguće spriječiti. Zbog svega navedenog, delegati bi se trebali odreći ove privilegije i taj novac proslijediti u penzioni fond.

Nezavisna lista traži od zastupnika da na prvoj sljedećoj sjednici izglasa ukidanje ovih naknada i na taj način osigura jedan dio sredstava za povećanje penzija.

A pored ovoga tražimo da sebi ograniče primanja na 1500 KM, i na taj način bi došli do ogromnih ušteda. Pošto Dom naroda broji oko 58 zastupnika, a minimalna  primanja jednog zastupnika su oko 3000 KM, plus naknade za rad u komsijama itd.

Što znači da ovih 58 zastupnika mjesečno državu koštaju oko 174000 KM, a godišnje 2.088.000 KM, navodi se u saopštenju Nezavisne liste mladih ZDK.

 

Share