NLM: Da li imamo još jednog ugašenog giganta?
Prošle sedmice više od 50 radnika “Željezare Zenica” okupilo se  ispred direkcije ovog preduzeća, zbog teške situacije u kojoj se nalazi oko 360 radnika ovog nekadašnjeg privrednog giganta.
 
Za medije  je predsjednik Sindikata radnika, Esad Skomorac, izjavio da će od 3. oktobra biti raskinut ugovor sa kompanijom “ArcelorMittal” a vezano za radnu jedinicu ishrana koja je mjesečno imala prihode od 150.000 KM, što je I učinjeni. Zbog svega navedenog “Željezari Zenica” prijeti stečaj, čime će biti neizvjesna sudbina radnika. 
 
Okupljeni radnici za tešku situaciju najviše krive Vladu Federacije BiH. Najavili su da će se i  dalje okupljati ispred direkcije preduzeća, dok se njihov problem ne riješi.
 
Žalosno je da radnici firme koja je u 100% vlasništvu FBiH, svoja prava traže na ulici, jer ta ista Vlada treba da iznađe rješenje za socijalno zbrinjavanje radinka “Željezare Zenica”, dodaju iz Nezavisne Liste Mladih.
 
“Ovim putem pozivamo Vladu i premijera gos.Novalića, da posjete radnike “Željezare Zenica”, i zajedno krenu u rješavanje ovog problema, a ne da im to poručuju kroz usputnu posjetu Zenici. Vlada mora biti garant tom preduzeću i učiniti sve da se produži ugovor s ” ArcelorMittal” a vezano za radnu jedinicu ishrana koja je mjesečno imala prihode od 150.000 KM i na taj način bar malo olakša novonastalu sitaciju”, kazali su iz Nezavisne liste mladih ZDK.
 
Premijeru Novaliću, vrijeme je da počnete raditi svoj posao i zaustavite gašenje još jedne firme u nizu u FBiH, ne dozvolite da još 350 radnika ostane na ulici bez ikakvih primanja!!!
Press služba Nezavisne liste mladih ZDK
Share