Nepravedni zakoni prema ugostiteljima

Članovi sekcije ugostiteljske djelatnosti u zeničkom Udruženju poslodavaca održali su danas sastanak na kojem se razgovaralo o trenutnom položaju ugostitelja i problemima u ovoj oblasti. – U ugostiteljstvu danas je raditi skoro pa nemoguće, – istakao je Senad Džanić, predsjednik Sekcije ugostiteljske djelatnosti u Udruženju poslodavaca, koja broji stotinjak članova.
Istakao je nužnost izmjene zakona, koji nameću ogromne obaveze ovoj oblasti privrede. – Porezi i obaveze, koje nam takvi zakoni donose su u najmanju ruku nepravedni i može se reći da ugrožavaju na hiljade zaposlenih u sektoru ugostiteljstva, ocjenjuje Džanić.
Sektor ugostiteljstva loše tretiraju zakoni na svim nivoima. Samo federalni Zakon o DDD-u, kao nigdje u Evropi, zadužuje ugostitelje sa 12 dezinfekcija, četiri dezinsekcije i dvije deratizacije godišnje, što znači da samo za ovu obavezu na godišnjem nivou svaki objekat ima da izdvoji ravno 1.200 maraka. Asocijacija za zaštitu autorskih prava AMUS traži od ugostitelja basnoslovne iznose novca, koji su deset puta veći nego što bi to bilo logično, dodaje Džanić. Punu podršku ova sekcija, koja broji stotinu članova, uživa od svog matičnog udruženja. – Sve što boli ugostitelje, boli i ostale poslodavce, ističe sekretar Udruženja poslodavaca Zenice, Nedžad Jusufhodžić.
Na sastanku Sekcije ugostitelja održanom danas, predloženo je pokretanje inicijativa prema svim nivoima vlasti, čiji je prvenstveni cilj oporavak i razvoj ovog velikog turističkog potencijala.
Gradske vlasti, za razliku od kantonalnih, do sada su bile naklonjene prijedlozima Udruženja poslodavaca, pa će od njih biti zatraženo da primjena privremene odluke o produžetku rada ugostiteljskih objekata, do dva sata ujutro, postane pravilo. Zakon o javnom redu i miru, koji s jeseni ponovo stupa na snagu, propisuje radno vrijeme do ponoći i rok za puštanje muzike u objektima, u 11 naveče.
– Zenica je regionalni centar, a ne kasaba. Ovaj grad spava u deset sati naveče. Oživimo Zenicu, dopustimo ugostiteljima da rade duže, pa ljudi neće odlaziti iz našeg grada u noćne provode, a biće moguće otvoriti na stotine novih radnih mjesta, poručio je danas Senad Džanić članovima Sekcije ugostiteljske djelatnosti u zeničkom Udruženju poslodavaca. (S.S.)

 

ugostitelji02 ugostitelji03

Share