Najavljena Izložba radova Sajjre Poljo

Press konferencijom najavljena je danas prodajna izložba radova Sajjre Poljo, pod nazivom „Od srca za korak koji život znači“.

U ljetnoj bašti Cabaret kluba sutra će tokom cijelog dana biti postavljena izložba radova, a cijeli program upotpuniće glumci Bosanskog narodnog pozorišta i grupa zeničkih muzičara. Pozivu na izložbu, kao i prethodne godine, odazvao se veliki broj likovnih umjetnika iz Sarajeva, Zenice i iz zemalja regiona, koji su Sajjru ohrabrili da i sama počne stvarati, edukujući je u „zanatu“, u kojem je postigla izvanredne rezultate.

Sajjra Poljo je 11-godišnja djevojčica, koja je prije dvije godine, vraćajući se iz škole, doživjela tešku saobraćajnu nesreću. Nakon šestomjesečnog oporavka u Kantonalnoj bolnici Zenica i više operacija, Sajjra je ostala vezana za invalidska kolica. Njen nevjeravatan oporavak s obzirom da joj je određena dijagnoza paraplegija, pripisuje se ne samo predanosti ljekara Klinike u Beču, gdje je malena heroina nastavila sa liječenjem, nego i Sajjrinoj hrabrosti i ogromnoj volji njenih roditelja da svoje dijete ponovo podignu na noge.

Na inicijativu Dječije i omladinske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Cabaret kluba sutra će biti održana druga prodajna izložba slika bh. umjetnika i djevojčice Sajjre Poljo. Prethodiće joj likovna kolonija na otvorenom i igra izrade figura balonima, a u večernjim satima biće otvorena i Sajjrina samostalna prodajna izložba.

-Od prošle godine, kada je Sajjra počela da slika, njen talenat je prevazišao i naša i njena očekivanja. Danas je malena Sajjra vrsna umjetnica, koja slika u raznim tehnikama, – istakao je danas jedan od vlasnika Cabaret Cluba, Andrija Petrović.

-Sajjrine slike same govore ono što Sajjra u njih unosi, a to su srce i duša. Ko god bude imao njenu sliku sigurna sam da će imati sreću u budućnosti, nešto što će mu govoriti: ovako se bori, ovako se želi, ovako se radi, – kazala je glumica Bosanskog narodnog pozorišta, Ermina Nišić Kurevija, pozivajući Zeničane da se pridruže cjelodnevnim aktivnostima koje će prethoditi otvorenju samostalne Sajjrine izložbe u Cabaret Clubu.

Malena Sajjra ima mnogo obaveza, no sa 11 godina, mnogo volje i hrabrosti u velikoj mjeri, prodajom vlastitih slika, i sama novčano učestvuje u svom liječenju.

Nedavno je malenoj heroini u Beču urađena još jedna transplantacija matičnih ćelija, a njen oporavak ljekari smatraju izuzetno uspješnim. Svaki medicinski tretman u Beču Sajjrine roditelje košta 20 hiljada maraka. S obzirom da je Sajjra djevojčica u razvoju, uskoro će joj se morati obezbijediti i nova invalidska kolica, koja koštaju devet hiljada konvertibilnih maraka. (S.S.)

 

 

 

 

 

Share