Najavljena humanitarna manifestacija “Šetnja za ozdravljenje”

Deseta i jubilarna humanitarna manifestacija Šetnja za ozdravljenje, kojoj je cilj promocija ranog otkrivanja raka dojke, ove godine biće održana 7. oktobra na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu.

„Race for the cure“ je događaj koji svakog oktobra okuplja na hiljade ljudi u 140 zemalja svijeta. Sav prihod od kupovine promotivnih roza majica i drugih simbola borbe protiv najprisutnije bolesti i uzroka smrti među ženama širom svijeta, biće, kao i uvijek, utrošen na opremanje servisa za rano otkrivanje raka dojke, nabavku mamografa i lijekova za operisane žene. Press konferencija s najavom ovog događaja priređena je danas u prostorijama zeničkog udruženja Život koje okuplja 70 članica, među kojima 25 aktivnih.

Njihove aktivnosti godinama podržava i zenički Dom zdravlja. Direktorica te ustanove, doktorica Selvedina Spahić Sarajlić, danas je istakla značaj manifestacija poput Šetnje za ozdravljenje u nastojanju sistema da uspostavi nacionalni program rane dijagnostike oboljenja, od kojeg svake godine umire oko 250 žena u Bosni i Hercegovini.     

– Pored aktivnosti koje treba da provede društvo, na uspostavljanju nacionalnog registra oboljelih, aktivnostima besplatnih mamografskih pregleda, kampanje za podizanje svijeti o važnosti ranog i pravovremenog pregleda, veoma su značajne i aktivnosti nevladinih organizacija na animiranju naše zajednice, da se žene na vrijeme prijavljuju na ove preglede, – kaže doktorica Selvedina Spahić Sarajlić.

Na području Zeničko-dobojskog kantona, prema podacima Udruženja Život, trenutno je oko dvije stotine žena oboljelo od raka dojke. Istraživanja pokazuju da se smrtnost od ove bolesti u čak 90 posto slučajeva, može se prevenirati ranom dijagnostikom. Zato apel nadležnima da se na nivou države što prije uspostavi registar oboljelih, kao i sistem rane dijagnostike. 7. oktobra u Sarajevo putuje veliki broj Zeničana, procjenjuje se oko 250. (S.S.)

Share