Najavljen generalni štrajk doktora medicine na području F BiH

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH danas je najavio da će medicinski radnici 6. novembra stupiti u generalni štrajk na cijelom području Federacije BiH ukoliko nadležne institucije u periodu od 23. oktobra do najavljenog datuma ne potpišu kolektivni ugovor, objavilaje Fena. 

Kako su najavili na današnjoj konferenciji za medije, u ponedjeljak će dostaviti pismenu najavu štrajka.

Od nadležnih traže potpisivanje kolektivnih ugovora navodeći kako će ih neminovno morati dati na potpisivanje.

“Ovo je dan kada treba zaustaviti propast zdravstva. Sistem ionako ne valja, ni nama kao doktorima ni pacijentima, valja samo onima koji iz njega izvlače pare. Ne tražimo puno, već samo mrvice i kvalitetan odnos vlasti prema nama da bi mogli pružati adekvatne usluge pacijentima”, rekao je Izet Počko, predsjednik ogranka ovog sindikata u Kantonu Sarajevo.

“Niko od pacijenata kome treba zdravstvena usluga neće biti oštećen”, najavili su ljekari navodeći kako niko od pacijenata neće biti ugrožen, te kako je to uređeno zakonom.

“Hitni slučajevi će se liječiti. Može se ići u zatvor zbog nečijeg života”, prokomentirali su ljekari navodeći kako se trebaju poštivati i njihova prava, te ih podržati u traženju da se ona poštuju.

Ljekari traže satnicu od 2,75 KM, smanjenje broja radnih sati, te porast koeficijenata za doktore medicine i stomatologije.

Nije poznato koliko će kantona stupiti u generalni štrajk.

Kako je napomenuto u ZDK-a su dobili obećanja da će se ispuniti njihovi zahtjevi, ali nakon dogovora nije krenuto u ostvarenje zahtjeva i potpisivanje kolektivnih ugovora. (Radio Sarajevo)

 

Share