Nadzorni odbor NK Čelik o reprogramu duga

Ispred Nadzornog odbora NK Čelik Zenica, šaljem Vam obavijest koju molim da prenesete u cjelosti:

 

Na press konferenciji koja je održana 23.11.2017. u prostorijama stadiona Bilino polje, generalni direktor NK Čelik Zenica Ismet Đugum je informisao javnost o statusu reprograma poreskih dugovanja Kluba. Nakon tog izlaganja, nastale su brojne nejasnoće, a ponajviše oko visine poreskih dugovanja i načina realizacije reprograma i to iz razloga jer je generalni direktor između ostalog poručio „kako se radi o iznosu od 10 miliona KM“, „kako je novac koji Grad Zenica prikuplja od naplate zakupa poslovnih prostora nedostatan“, te da „mjesečna rata za finansiranje reprograma sada iznosi 35.000 KM“.

 

Dužni smo se očitovati glede izrečenih informacija i demantovati iste, s ciljem rasvjetljavanja nastalih nejasnoća i transparentnijeg izvještavanja javnosti.

 

Naime, prema zvaničnom dokumentu iz Porezne uprave FBiH od 09.05.2017. – Zapisniku o usaglašenoj identifikaciji duga, dugovanja NK Čelik Zenica prema toj instituciji iznose 6.750.116,22 KM, od čega na glavnicu, koja bi se vraćala po potpisu reprograma, otpada 2.492.996,16 KM što je znatno manji iznos od spomenutih „10 miliona KM“.

 

U tom slučaju, mjesečna rata za vraćanje poreskih obaveza koje su nastale do kraja 2016. godine bi iznosila oko 21.000 KM (a nikako navedenih „35.000“ KM“). Ako uzmemo u obzir da je prema ranijim finansijskim izvještajima ukupan iznos po zakupu poslovnih prostora u sklopu stadiona Bilino polje mjesečno iznosio i do 22.500 KM kada svi prostori nisu ni bili iznajmljeni, možemo zaključiti da se novcem kojeg prikuplja Grad Zenica na ime zakupa tih poslovnih prostora nesmetano može finansirati reprogram poreskih dugovanja koji su su nastali do kraja 2016. godine.

 

Da bi se stupilo u realizaciju reprograma, potrebno je da Ministarstvo finansija FBiH usvoji žalbu koju je Klub podnio na odbijenicu Poreske uprave. Preduslov za usvajanje te žalbe je da se izmire tekuće poreske obaveze za 2017. godinu koje Klub i dalje ne plaća, a koje ukupno iznose cca. 120.000 KM. To je također novac koji je Grad Zenica naplatio od trenutka preuzimanja naplate zakupa poslovnih prostora u stadionu Bilino polje.

 

Link Zapisnika o usaglašenoj identifikaciji duga: https://drive.google.com/file/d/1rRhAmaT6sT910zSV2GiTMDnMwFkt6PBR/view

 

Srdačan pozdrav,

Robert Jonjić,

Član Nadzornog odbora NK Čelik Zenica

 

Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *