Nabavka sigurnosnih golova u školama

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke prošle sedmice su u Sarajevu, potpisani ugovori o sufinansiranju nabavke sigurnosnih golova za osnovne škole u Federaciji BiH. Ugovore su potpisali federalna ministrica obrazovanje i nauke Elvira Dilberović i kantonalni ministri obrazovanja u Federaciji BiH, odnosno ovlašteni predstavnici.
Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je u Budžetu za 2016. godinu osiguralo 750.000 KM za realiziranje ovog projekta s ciljem poboljšanja sigurnosti školskih fiskulturnih sala i otvorenih igrališta.
Ministrica Dilberović je istaknula da je svrha ovog programa podrška poboljšanju uvjeta rada odgojno-obrazovnih ustanova u Federaciji BiH u konktekstu sigurnosnog aspekta školskih fiskulturnih sala i otvorenih školskih igrališta, a putem nabavke sigurnosnih golova.
– Nadležna kantonalna ministarstva obrazovanja bila su dužna predložiti prioritetne projekte odgojno-obrazovnih ustanova s područja svog kantona, i to iz više općina, s ciljem nabavke sigurnosnih rukometnih i nogometnih golova u školskim fiskulturnim salama i na otvorenim igralištima. Također, kriterij je da se nabavka izvrši od licenciranih/ovlaštenih proizvođača, odnosno distributera sportske opreme koji su registrirani u BiH i da moraju zadovoljiti predviđene evropske standarde sigurnosti i kvalitete, odnosno američki standard sigurnosti i kvalitete – pojasnila je ministrica Dilberović.Prilikom raspodjele sredstava po kantonima uziman je u obzir ukupan broj učenika i socijalno-ekonomsko stanje kantona. Tako je za sufinansiranje nabavke sigurnosnih golova u Unsko-sanskom kantonu odobreno 90.600 KM, Posavskom 15.075 KM, Tuzlanskom  151.125 KM, Zeničko-dobojskom 130.725 KM, Bosansko-podrinjskom 10.950 KM, Srednjobosanskom 84.450 KM, Hercegovačko-neretvanskom 68.250 KM, Zapadnohercegovačkom 32250 KM, Sarajevskom 137.025 KM i Kantonu 10 iznos od 29.550 KM.
Kantonalna ministarstva su dužna, u vrijednosti dodijeljenih sredstava, nabaviti sigurnosne golove i  dodijeliti ih isključivo obrazovnim ustanovama utvrđenim u Listi prioriteta, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.    (fbihvlada.gov.ba)

Share