Na stotine planinara učestvovalo u 19. Željezarskoj transferzali

PD “Željezara” Zenica organiziralo je danas svoju tradicionalnu 19. Željezarsku transferzalu. Transferzala je krenula iz sela Sebuje, pa dalje preko Bijelih voda, Kraljevina gdje su se planinarima priključili mještani donjogračanskog i babinskog sliva, zatim preko Kotarova, do Smetova. U Željezarskoj tranferzali ove godine učestvovalo je 26 planinarskih društava, od toga dva iz Hrvatske i sva planinarska društva Grada Zenice. Rutom Sebuje – Smetovi pješačili su planinari iz Maglaja, Sarajeva, Visokog, Tuzle, Viteza, Travnika, Turbeta, Ilijaša, Kozarca i Cazina, Novog Travnika, Viteza i Srebrenika.

Meco Suad iz PD “Džemal Bijedić“ Sarajevo i Zuhdija Džafo iz PD “Bijambare” Ilijaš kažu da su njihovi članovi učesnici Željkezarske tranferzale svake godine, te da i na nihovim planinarskim manifestacijama učestvuju planinari iz Zenice.

U ovom tradicionalnom pohodu učestvovali su planinari svih generacija, a među njima i najmladji, petogodišnji Tarik Telalović. Prema riječima Rame Šepera (PD Željezara Zenica) ovo je po masovnosti, nakon Dana planinara Federacije BiH, najveći planinarski pohod u BiH. Na Smetove je oko 300 učesnika stiglo u ranim popodnevnim satima, gdje su domaćini za sve učesnike obezbijedili tople napitke i ručak (vojnički grah).

Zahvalnice su organizatori dodijelili svim planinarskim društvima, kao i RTV Zenica – mediju koji je pratio sve dosadašnje željezarske transferzale. (A.H.)

Share