Na SP u Pekingu Tuka,Alić i Mešić

Na predstojećem svjetskom prvenstvu u atletici, koje će biti održano od 22. do 30. augusta u Pekingu, Bosnu i Hercegovinu će predstavljati tri atletičara – Amel Tuka u utrci na 800 m, te bacači kugle Hamza Alić i Kemal Mešić. 
Alić i Mešić su norme za  SP (20.45 m) ispunili krajem maja na mitingu u Slovenskoj Bistrici. Alić je hicem dužine  20.67 m ispunio i normu za Olimpijske igre u Rio de Janeiru (20.50), dok je Mešić rezultatom  20.49 m ispunio normu za SP, zaostavši za samo jedan cm za olimpijskom normom.  
Tuka je normu za SP i OI ispunio na mitingu u Velenju, 1. jula rezultatom 1:44,19, a nakon  toga je potvrdio još dva puta, na mitingu u Madridu (1:43,84) i mitingu Dijamantske lige u Monacu (1:42,52), gdje je ostvario najbolji rezultat sezone u svijetu. 
Po riječima generalnog sekretara Atletskog saveza Bosne i Hercegovine Milana Pedala, Alić i Mešić će prije nastupa u Pekingu učestvovati na Prvenstvu Balkana u rumunskom Piteštiju, 1. i 2. augusta, dok će Tuka, nakon pobjede na mitingu prije dva dana u švicarskoj Bellinzoni (1:45,80), obaviti visinske pripreme u italijanskom Brunicu, zajedno sa svojim trenerom – italijanskim stručnjakom Giovannijem Ghidinijem. 
Četvrti bh. kandidat za nastup na SP-u – bacač koplja Dejan Mileusnić trenutno  zaostaje četiri metra za normom, s malim šansama da je ostvari do 10. augusta, koji je konačni rok za prijavu.   (FENA)

Share