Na Smetovima obilježen Dan ustanka naroda BiH

U organizaciji Udruženja antifašista i boraca narodno-oslobodilačkog rata grada Zenica na Smetovima je obilježen 27. juli, Dan Ustanka naroda i narodnosti BiH i Dan antifašista BiH. Cvijeće i vijence u spomen na pale borce Drugog svjetskog rata i 303. Brdske brigade u agresiji na Bosnu i Hercegovinu na spomenike su položile brojne delegacije. Predsjednik Udruženja antifašista i boraca narodno-oslobodilačkog rata u Zenici, Rašid Isaković, podsjetio je na događaje iz proljeća 1942. godine, kada su četnici u Zeničkom partizanskom odredu, formiranom već na početku Drugog svjetskog rata, izvršili puč, ubili 32 borca i otvoreno se stavili na stranu Nijemaca i Italijana.

Dan ustanka ,27.juli, jedan je od najznačajnijih i najsvjetlijih datuma u istoriji bh. naroda i građana. Dan je to kada su 1941. godine ovdašnji narodi započeli oružanu borbu protiv okupatora i državnih izdajnika tokom Drugog svjetskog rata. Potpredsjednik SUBNOAR-a ZDK, Sretko Radišić, ukazao je na značaj antifašističke borbe, ne samo tada ili tokom rata od ’92. do ’95.godine, već i danas.

Sa Smetova je ponovo upućeno upozorenje na sve češću pojavu fašističke ideologije na ovim prostorima, koja čini sve da se uloga boraca za slobodu u dva posljednja rata, kao i sve žrtve koje su dali bh. narodi, zaborave i minoriziraju. Tu su i sve češći zahtjevi za podjelama BiH, čemu se svi trebamo suprotstaviti, poruka je učesnika skupa. (R.Š.)

Share