Na Skupštini ZDK,ipak, o Plavoj vodi

Skupština Zeničko dobojskog kantona je ipak, u dnevni red današnje sjednice uvrstila tačku koja se odnosi na projekat Plava voda. No,to će se,ako bude kvoruma,moglo desiti kasno večeras. Gradonačelnik Zenice,Fuad Kasumović je instistirao na hitnom donošenju odgovarajuće odluke,kojom će ZDK biti garant vraćanja sredstava Grada Zenice po projektu Plava voda,jer rok koji je postavio kreditor ističe sutra.

Iako Kolegij Skupštine na sjednici od petka nije dao podršku zahtjevu Edhema Fejzića,zastupnika SBB-a da se uvrsti tačka o projektu Plava voda,to se ipak dogodilo. Nijedan Klub zastupnika nije sporio podršku projektu ,ali je ključno pitanje bilo zašto se toliko čekalo,te šta će to značiti za budžet Kantona. Ranija Odluka Skupštine,tvrdi Munib Husejnagić zaustavlja projekat.Stoga je nužno hitno donijeti novu,kazao je on.

Kantonalni premijer Miralem Galijašević je u dugom obrazloženju iznio hronologiju projekta Plava voda ukazavši da od Gradske uprave Zenica godinu dana nije bilo nikakvih zahtjeva oko Plave vode. Postoje jasne procedure po Zakonu o dugu i drugi dokumenti koji preciziraju osiguranje garancija za kreditno zaduženje. Naznačio je da ima uvjeravanja,doduše telefonom,od zvaničnika EBRD da rok za povlačenje kreditnih sredstava za Plavu vodu nije zakovan,odnosno ne mora nužno biti 31. Januar.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je ustvrdio da nikakve pismene odluke nema o prolongiranju roka za sredstva Plave vode. Molim vas da donesete Odluku koja ide u korist građana Zenice,apelovao je Kasumović.

Predsjedavajuća Skupštine,Draženka Subašić,dala na glasanje ranije utvrđeni dnevni red,bez Plave vode,koji nije dobio većinsku podršku. Potom se glasalo o uvrštavanju dodatne tačke dnevnog reda,o Plavoj vodi,koja je jednoglasno podržana.No, o tome bi se,ako bude kvoruma,mogla voditi rasprava i odlučivanje kasno večeras.    (Š.B.)

 

 

Share