Munir Isaković, UOSI ZDK: Civilni invalidi, probudite se!

Udruženje osoba sa invaliditetom Zeničko-dobojskog kantona objavilo je apel svim udruženjima koja okupljanju invalidne osobe da se suprostave nepravdi i diskriminaciji, koje, kako navodi, provode takozvani ratni vojni invalidi, što od parlamenta traže posebne benefite, iako su im primanja u pojedinim slučajevima, veća od 2.100 KM, dok, na primjer, slijepo lice, koje živi sa četvoročlanom ili petočlanom porodicom, na ruke dobije svega 400 KM.

-Dok neki nisu u stanju da nabave osnovna ortopedska pomagala, drugi imaju, pored navedenih primanja, pravo na auto, prava na kolica i to ne bilo kakva, prava na primanja sa procentom od 20% i još traže pored svega opet neke benefite. Svake godine, redovno, putuju za Tursku, dok civilni (invalidi) ne mogu kako treba ni na Panonsko jezero, a kamoli negdje drugo. Dokle više da se ćuti?, -pita predsjednik Udruženja osoba sa invaliditetom Zeničko-dobojskog kantona, Munir Isaković, koji je pozvao sve civilne osobe sa invaliditetom da se energično, ako je potrebno i radikalnim mjerama, konačno suprotstave „konstantnom i flagrantnom kršenju prava osoba sa invaliditetom“.

Smatram da je došlo vrijeme da jedni drugima pogledamo u oči, te da bi bilo najbolje da se na miran i dostojanstven način dogovorimo o svemu, jer kako god treba da živi i tzv. ratni, isto to je potrebno i civilnom. Mi ne tražimo da se od bilo koga išta uzima. Tražimo samo da se cijenimo svi po invalidnosti, a da se tzv. neratnim obezbijedi borački dodatak. Činjenica je da nam je vrijeme da se probudimo, a od ostalog dijela javnosti tražimo podršku, jer ko vam garantuje da sutra nećete biti osoba sa invaliditetom?, – poručuje predsjednik Udruženja osoba sa invaliditetom Zeničko-dobojskog kantona, Munir Isaković. (S.S.)

Share