“Moja fabrika” večeras gostuje u Narodnom pozorištu Sarajevo

Nakon izuzetno uspješnog učešća predstave „Moja Fabrika“ na 42. internacionalnom teatarskom festivalu MOT u Skoplju krajem septembra, večeras ova predstava gostuje u Narodnom pozorištu Sarajevo u okviru Glavnog programa 57. internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Najnagrađivana predstava „Moja Fabrika“ u 67. sezoni zeničkog BNP-a, u režiji Selme Spahić, zasnovana je na fragmentima istoimene knjige Selvedina Avdića, intervjuima sa radnicama i radnicima, iskustvima glumica i glumaca iz ansambla predstave, te historijskim izvorima. Predstava, koja je jedna od najzapaženijih produkcija prethodne pozorišne sezone, intimna je monografija o historiji Zenice i njene najveće fabrike Željezare, zbog koje je grad praktično i nastao i koja je upošljavala većinu stanovništva, a danas je samo simbol prošlosti ili omraženi izvor zagađenja.

Predstava „Moja Fabrika“ je za sedam mjeseci od premijerne izvedbe osvojila osam nagrada na 36. pozorišnim igrama u Jajcu i na 16. festivalu bh. drame. Već početkom novembra/studenog ova predstava će imati svoje gostovanje u Srbiji na 22. jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“ Užice.

Zenička publika će u nastavku Festivala MESS imati priliku pogledati belgijsko-švicarsku koprodukciju „Pet lakih komada“ u petak, 6. i u subotu, 7. oktobra, koju je režirao Milo Rau, a koja je proglašena najboljom predstavom u 2016. godini prema ocjeni uglednog teatarskog časopisa „Theater Heute“, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Bosanskog narodnog pozorišta.

Share