Medica u novim prostorijama u centru grada

Udruženje žena Medica danas je svečano otvorilo prostorije Osnaženog čudotvornog kutka, u kojem će mjesto imati brojne rukotvorine nastale tokom dugogodišnjeg rada na njegovom programu ekonomskog osnaživanja žena. Medica već 25 godina istrajno radi na ekonomskom i psihološkom osnaživanju žena, većinom iz ruralnih sredina i žrtava nasilja.

Na stotine žena, u saradnji sa edukatorkama Udruženja Medica i ostalim polaznicama programa, razvile su vještine izrade rukotvorina, poput ženskih tašni, ukrasa i odjevnih predmeta, do mjere u kojoj su u stanju samostalno zarađivati. Ono što naročito ističu je psihološka komponenta rada u ovoj maloj kreativnoj zajednici.

Mnogima od žena koje su pohađale Medicine edukacije iz šivenja, vezenja i pletenja, dodijeljeni certifikat sa svjedočanstvom zvanja pomoćne radnice, prvi je, pa i jedini konkretan dokument o završenoj edukaciji.

-Zahvaljujući gradonačelniku dobile smo besplatno prostor u centru grada, što će nam omogućiti da građanima približimo naše aktivnosti i proizvode. Kupovinom jednog ili više ovih predmeta pomažete našem programu, – istakla je direktorica Medice, Sabina Husić, koja je danas zajedno sa gradonačelnikom Zenice, Fuadom Kasumovićem, svečano otvorila Osnaženi čudotvorni kutak.

-Ovo je naš poklon udruženju, o čijem uspjehu govori činjenica da je ono na ovaj način osnažilo više od hiljadu žena. U razgovoru sa rukovodstvom Medice saznali smo da imaju problem s prostorom, pa smo odlučili da im pomognemo, – izjavio je ovom prilikom gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović. 

-Cilj edukacija koje realizuje Medica je da žene steknu znanja i vještine kako bi svojim radom doprinijele finansijskoj sigurnosti za sebe i svoju porodicu, a ako imamo kvalitetan život u porodici, onda ga sigurno imamo i u zajednici, – poručila je direktorica Medice, Sabiha Husić. (S.S.) 

 

 

 

 

 

 

 

Share