Manifestacija “Od Kulina bana i dobrijeh dana”

Na današnji dan prije 813 godina na Bilinom polju je potpisana Bilinopoljska izjava, dokument u kojem su poglavari bosanske crkve, pred izaslanikom rimskog pape Ivanom de Kazamarisom, izjavili da se odriču svoje hereze. Tu izjavu 08.aprila 1203. godine potpisali su bosanki ban Kulin, dubrovački arhiđakn Marin i još sedam poglavara.  Ona je bila samo formalnog karaktera, jer su se poglavari i nakon potpisa držali svoje vjere. Bilinopoljska izjava nije samo dokument jednog vremena, već je istovremeno i svjedočanstvo višestoljetne prisutnosti dobrih Bošnjana na ovim prostorima, njihovog bivstvovanja, specifičnog kulturno- civilizacijskog koda i svega onoga što se danas uzima kao odrednica postojanja kontinuiteta državnosti.

Forum zeničana podsjetio je i ove godne na ove bitne istorijske činjenice i detalje prvog pisanog pominjanja Bosne, u okviru proljetnog dijela već tradicionalne manifestacije „ Od Kulina bana i dobrijeh dana“, tokom koje su uz prigodan program u parku kod lamele proglašeni najbolji likovni i literarni radovi zeničkih osnovaca, a njhovim autorima uručene i vrijedne nagrade.

Na konkurs „I stiže proljeće u moj grad“ prijavljeno je 157 likovnih i 114 likovnih radova u kojem su učenici izrazili na sebi svojstven način ljubav prema proljeću, gradu i domovini, a kroz i prizmu Povelje Kulina bana i Bilinopoljske izjave. Prema ocjeni stručnog žirija Emina Hadžić iz OŠ „Musa Ćazim Ćatić“, Ena Alihodžić iz OŠ „Miroslav Krleža“ i Ajdin Spahić“ iz OŠ „Mak Dizdar“ imali su najbolje likovne, a Hena Begović iz OŠ „Musa Ćazim Ćatić“, Almasa Huseinspahić iz OŠ „Edhem Mulabdić“ i Nejla Mujčinović iz OŠ „Mak Dizdar“ literarne radove. Prvi puta uručena je i nagrada za kolektivni rad JU „Škola za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa špoteškoćama u psiho- fizičkom razvoju“ Zenica, te nagrada za inovativnost Nini Trbić iz OŠ „Miroslav Krleža“.     (S.G.)

 

Share