KTG Zenica o projektu Toplane

S obzirom da je Zeničanima elektrana bitna radi zagrijavanja grada, a investitoru radi proizvodnje električne energije kojom bi isplaćivao investiciju, te da su ove zime Zeničani veoma često imali reducirano grijanje, želimo upoznati javnost o napretku realizacije projekta izgradnje Termo elektrane na gas, navodi se između ostalog u saopćenju kompanije KTG Zenica, koje prenosimo u nastavku.
U KTG-u ističu da je ovo jedini projekat u Federaciji BiH koji je spreman za realizaciju, ali da zbog brojnih problema sa kojima su se susreli u njegovoj pripremi realizacija još nije počela, a najavljen je prije šest godine. Ipak, navod iz ove kompanije, ukoliko se rješi problem sa JP EPBIH, gradnja bi pocela već u trećem kvartalu 2015. godine a elektrana bi bila u funkciji za 24 mjeseca jer su sve druge stvari izdefinisane. Naime, pišu iz KTG-a, po odluci Vlade FBIH od avgusta 2014. godine, JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo je trebala da obavi pregovore sa KTG Zenica d.o.o. u cilju iznalažanje obostrano prihvatljivih elemenata Ugovora o zajedničkom ulaganju, što se još uvijek nije dogodilo i navedeni projektni ugovor je jedina karika koja nedostaje da bi se počela gradanja Termoelektrane na gas.
Po iskustvu nekih zemalja i institucija koje maksimalno podržavaju javno-privatna partnerstva mi smo ušli u ovaj projekat sa mišljenjem da će biti podržan od strane vlasti BiH, a sada nam je jasno da bez učešća države u projektu u BiH se doživjelo – obrnuto. Našli smo se na udaru politike da takav model ne može proći i pokazalo se da ako želimo da završimo projekat mora biti uključena i država. Od avgusta 2014. godine se stoji u mjestu i čeka se na formiranje Vlade FBiH i na podršku Vlade FBiH i Vijeća ministara jer je jasno da se kapitalni energetski projekat ne može raditi bez države, navode iz KTG-a, ističući između ostalog da su i dodatni problemi nerazumijevanje da je tehnologija elektrane zapavo tehnologija 21 stoljeća, otpor prema bila kakvoj stranoj kompaniji i projektima u energetici, politički ambijent i tako dalje.

Share