Koncert Simfonijskog orkestra iz Ljubljane

Koncert Simfonijskog orkestra Konzervatorija za muziku i balet iz Ljubljane,održan je u nedjelju uveče u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici. Povod je bio Prešernov dan,državni praznik Republike Slovenije koji je posvećen kulturnom stvaralaštvu.
Uzbudljivo,nadahnuto,spektakularno,savršeno…Zenička publika koja je ispunila veliku salu Bosanskog narodnog pozorišta,nije štedila komplimente za mlade slovenske simfoničare koji su,upravo na svoj nacionalni kulturni praznik,8.februara,održali koncert u Zenici.Dragan Gačnik,predsjednik Udruženja građana slovenskog porijekla „Encijan“ iz Zenice,stoga je posve objektivan kada dijeli oduševljenje publike.
Simfonijskim orkestrom ljubljanskog konzervatorija,na način koji zahtijeva dobru fizičku kondiciju, dirigovao je Slaven Kulenović.Napominje da je program koncerta bio šarolik,kako i priliči Prešernovom danu.
Koncertu simfonijskog orkestra ljubljanskog konzervatorija prisustvovao je i ambasador Republike Slovenije u BiH,Iztok Grmek koji je kazao kako je ponosan da Prešernov dan na ovako lijep način bude obilježen u Zenici te da je poenta cijelog događaja produbljivanje kulturne sradnje dvije zemlje.To misli i Marjan Cukrov,predstvnik Ureda za slovence u inostranstvu pri Vladi Slovenije.Kaže kako u BiH živi oko pet hiljada Slovenaca i njihovih potomaka koji svoju kulturnu baštinu čuvaju kroz udruženja kakav je zenički „Encijan“.
Iz udruženja Encijan u Zenici podsjećaju da se pri Američkom kutku Opće biblioteke u Zenici održava kurs slovenskog jezika te da za jesen pripremaju izložbu jedne od nacjenjenijih grafičarki iz Slovenije čije ime još ne žele otkriti. (D.T.)

Share