Kompanija ArcelorMittal dobila Integralnu okolinsku dozvolu

Integralnu okolinsku dozvolu, kojom će za narednih pet godina kompaniji ArcelorMittal biti nametnuti standardi u zaštiti okoliša, svečano je danas predstavnicima kompanije uručila ministrica okoliša Federacije BiH, Edita Đapo, u prisustvu predstavnika Grada Zenice i Zeničko-dobojskog kantona.

Kompaniji ArcelorMittal sa dva i po posto učešća u bruto nacionalnom dohotku i jednom od najvećih poslodavaca u Federaciji BiH, ipak moraju biti nametnuti oštri ekološki kriteriji. Zbog toga, kao i zbog složenosti problema okoliša u Zenici, posao izrade i odobravanja dozvole trajao je dvije godine, ali smo za to vrijeme obavili dobar posao, u saradnji sa zeničkom akademskom zajednicom, nevladinim sektorom i Gradskom upravom, istakla je ovom prilikom ministrica Edita Đapo.

Grad treba biti čist, ali isto toliko su nam važna radna mjesta, izjavio je gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović. On je zamolio menadžment ArcelorMittala da, u ime izgradnje prijateljskog okruženjja između kompanije i lokalne zajednice, u svojim poslovima daje prednost domaćim firmama.

Generalni direktor kompanije ArcelorMittal, Bižu Nair, pohvalio se veličinom projekta ugradnje hibridnog filtera u pogonu Aglomeracije, koji uz novu tehnologiju znatno manje zagađuje okoliš. Ovaj je pogon sa čak 40 posto učestvovao u zagađenju grada. On je dodao da će se situacija dodatno popraviti sa nabavkom novih kotlova putem kojih će se vršiti isporuka toplotne energije za grad, procijenivši da bi sav posao oko procedura, isporuke i ugradnje opreme, mogao biti završen u roku od mjesec dana. Nair je najavio i nove projekte u oblasti zaštite voda, kao i nove investicije, nevezane za obaveze iz okolinskih dozvola, u visini od 12 miliona maraka.

Ovim dokumentom nije obuhvaćena Industrijska deponija Rača. Okolinska dozvola za ovaj pogon istekla je u decembru 2016. godine.

Tužbe koje je protiv kompanije ArcelorMittal, zbog sumnje na lažiranje podataka o emisijama štetnih materija dostavljenih u protekle tri godine federalnim instititucijama pokrenuo Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, još su na sudu, ali to nije predstavljalo smetnju u procedurama oko izdavanja nove integralne dozvole. (S.S.)

 

 

 

Share