Komemorativna sjednica povodom smrti Ezhera Eze Arnautovića

Komemoracija Ezheru Ezi Arnautoviću, nekadašnjem predsjedniku Skupštine Opštine Zenica, koji je juče preminuo u 92-oj godini života, održana je danas u velikoj Sali Gradskog vijeća. Od čovjeka koji je za života upisan u modernu istoriju Zenice, oprostila se rodbina, prijatelji, te brojni poštovaoci njegovog lika i djela.

Ezher Arnautović rođen je 1925. godine u Travniku gdje se i školovao.

Za predsjednika Skupštine Opštine Zenica izabran je u maju 1960. godine, a tokom narednih pet godina je potvrdio sve svoje stručne i organizatorske sposobnosti pokazujući svu svoju umješnost. Grad je za vrijeme njegovog predsjednikovanja krenuo brže u progres, dobio konture savremenog velegrada obogaćen bulevarom, širokim ulicama, bazenima, sportskim terenima sa hiljadu stanova i modernim ugostiteljsko-turističkim objektima. Ibrahim Šišić, zastupnik u Kantonalnoj skupštini i Predstavničkom domu Federalnog parlamenta je kazao kako je Ezo osvajao ljude već pri prvom susretu svojom dobrotom, inteligencijom i harizmom zbog čega je još za života postao legenda ovog grada.

Tokom agresije na Bosnu i Herecgovinu obavljao je, u činu pukovnika, i dužnost pomoćnika komandanta za logistiku 3. Korpusa Armije BiH. Faik Uzunović, tada pomoćnik komandanta za moral, upoznao je Ezu i, kako kaže, uvjerio se u tačnost onog što je o njemu slušao u vrijeme svoje mladosti, prije svega sposobnost da na, naizgled, jednostavan način riješi i najsloženije organizacijske probleme.

Ezher Arnautović bio je aktivan učesnik dva rata i predsjednik tri opštine, Travnika, Novog Travnika i Zenice. Dženaza će mu biti klanjana u Čaršijskoj džamiji poslije ikindije namaza, a ukop će se obaviti na gradskom groblju Prašnice. (D.T.)

 

 

 

 

 

 

Share