Kako do povoljnijeg poslovnog ambijenta

S ciljem stvaranje povoljnijeg ambijenta za privredu,danas je u sjedištu privredne komore Zeničko dobojskog kantona u Zenici priređen zajednički sastanak Upravnog odbora Komore i članova Vlade ZDK.
Tematski je razmatrano „Stanje u privredi ZDK za prva 3 mjeseca 2015 godine i mogući pravci zajedničkog djelovanja za prevazilaženje aktuelne privredne problematike“.
-U fokusu je 5 pitanja: reforma radnog zakonodavstva,reforma fiskalnih i parafiskalnih opterećenja,hitno donošenje Zakona o šumama na nivou Federacije BiH,izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda, te poticaji u privredi i zapošljavanje,izjavio je Šefkija Botonjić,predsjednik Privredne komore ZDK. On je podsjetio da je prije nekoliko godina sa Vladom ZDK potpisan odgovarajući protokol o saradnji,a današnji sastanak je upravo dio tog dokumenta.
Botonjić je naglasio, da je u prva 3 mjeseca ove godine nastavljen negativni trend,pri čemu je za područje ZDK zabilježen pad industrijske proizvodnje od oko 7 posto. Ono što ohrabruje je pozitivna vanjsko-trgovinska razmjena,te pokrivenost uvoza izvozom od 115,8 posto.
ZDK ima i veći broj nezaposlenih u odnosu na broj zaposlenih za oko 450 lica,a i prosjek plata je među najnižim u Federaciji BiH.
Premijer ZDK, Miralem Galijašević je naglasio da je Privredna komora za Vladu interesantna asocijacija sa kojom će artikulisati planirane aktivnosti, te stvarati pretpostavke za bolji poslovni ambijent.
-Federalna vlada treba da da početni impuls kroz donošenje radnog zakonodavstva,otklanjanju prepreka za razvoj biznisa, te suzbijanju korupcije,a Vlada ZDK ima plan za poboljšanje poslovnog ambijenta,kazao je Galijašević.
Ministar privrede ZDK, Zvonimir Anđelić je podsjetio da je programom utroška sredstava za 2015. godinu za poticaj privredi planiran ukupan iznos od 1,5 miliona maraka,što je priznaje nedovoljno,ali je bitno da se kvalitetno usmjere.  (Š.B.)

 

pk vlada c pk vlada b

Share