JOB Rudnika Zenica obilježio godišnjicu pogibije Zlatnog ljiljana Senaida Pašalića

Jedinstvena organizacija boraca Rudnika mrkog uglja Zenica obilježila je danas godišnjicu pogibije svog kolege komorata i saborca, Zlatnog ljiljana, Senaida Pašalića. Tim povodom položeni su vijenci na spomen obilježje rudarima palim u odbrani Bosne i Hercegovine, pred Domom rudara u Zenici. Članovi JOB-a zeničkog Rudnika, zaputili su se zatim na izletište Smetovi, gdje se tradicinalno održava Memorijalni turnir u malom nogometu. –  Svake godine u ovo doba okupljamo se ovdje kako bismo odali počast svim našim komoratima koji su svoje živote dali u odbrani domovine. Poručujemo vlastima da nas ne smiju zaboraviti, – kaže Nermin Tiratlić, predsjednik JOB-a Sekcije Rudnika Zenica. Zikret Luković, predsjednik JOB-a Rudnika Stranjani je dodao da se oko četiri stotine članova ove organizacije, brine za porodice palih boraca kada god im zatreba pomoć. – Svaki mjesec se sastajemo kako bismo se dogovorili koliko ćemo i za koje namjene izdvojiti sredstava iz članarina, – kaže Zikret Luković.

Članovi JOB-a ovom su prilikom zatražili od Sindikata Rudnika da im omogući da se u pregovorima sa socijalnim partnerima, uvaže interesi članova ove organizacije, koja, kažu naši sagovornici, nikada nije pozivana na razgovore u kojima se odlučuje o sudbini zeničkih rudara.   

U agresiji na BiH život su izgubila 142 zenička komorata, među kojima je osam nosilaca najviših ratnjih priznanja. (S.S.)

 

 

Share