Javni poziv za upravitelje zgrada

Resorna služba Grada Zenica objavila je prošle sedmice javni poziv o uslovima za obavljanje poslova upravitelja stambenih objekata. Javnim pozivom su precizirani kriteriji koje neko privredno društvo treba ispunjavati za poslove upravitelja.

Javni poziv o uslovima za poslove upravitelja proistekao je na osnovu člana 30. Zakona o korištenju,upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrade Zeničko dobojskog kantona. Šefica Odsjeka za stambene poslove u resornoj službi Grada Zenice, Indira Dreca ukazuje da je Zakonom predviđeno, da lokalne zajednice izdaju rješenja za obavljanje poslova upravitelja. U skladu s tim, Grad Zenica je usvojio podzakonske akte,pravilnik i uputstvo kojim se precizira sama procedura.

Precizirani su i kriteriji koje zainteresovano privredno društvo mora ispuniti pri kandidovanju za poslove upravitelja,prije svega da je registrovano za obavljanje ove djelatnosti.

Činjenično stanje na terenu govori da postoje stambeni objekti koji nemaju upravitelja. U tom slučaju gradska uprava imenuje privremenog prinudnog upravitelja po službenoj dužnosti ili na zahtjev etažnog vlasnika.

Javni poziv otvoren je 15 dana počev od 20. juna. (Š.B.)

 

Share