Javna tribina SDP-a o etnofašizmu

Etnofašizam kao, pod navodnicima, garant ljudskih prava i sloboda u BiH –  bila je tema o kojoj su na sinoćnjoj javnoj tribini govorili uvaženi bh analitičari profesor doktor Esad Bajtal i akademik Slavo Kukić.Tribinu su organizovali Gradski i Kantonalni odbor SDP-a  Zenica i ZDK.

– Najtragičnija tačka našeg stanja i vremena je fašizacija naše stvarnosti do te mjere da je prosječni građanin više i ne primjećuje, a zaprvao mu ovaj sofisticirani etnofašizam ne dozvoljava normalno da diše, jer izostaje sistem vrijednosti koji poznaje moderni demokratski svijet, a istovremeno ova zemlja se naziva demokratskom što je paradoks nad paradoksima, naglasio je sinoć profesor doktor Esad Bajtal.

-Kako bi spasili ovu zemlju, svi oni koji polaze od čovjeka i njegovih temeljnih vrijednosti morali bi formirati front građanskog otpora etnonacionalistima, smatra akademik Slavo Kukić, poručujući da ukoliko do toga ne dođe snosiće povjesnu odgovornost za ono što bi se nakon 2018. godine moglo događati.     (V.J.)

 

Share