Izvedena predstava “Sveto S”

Sinoć je u Bosanskom narodnom pozorištu premijerno izvedena predstava „Sveto S“ autorski projekat Tanje Miletić Oručević.
Povod za ovu predstavu bio je događaj od prije 25 godina, neposredno pred rat, kada je izvedbu predstave „Sveti Sava“ tadašnjeg zeničkog Narodnog pozorišta u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu prekinula grupa demonstranata tadašnjih desničarskih stranaka i organizacija.
-U predstavi „Sveto S“ kroz specifičnu i otvorenu formu scenskog eseja pozabavili smo se tadašnjom predstavom „Sveti Sava“, značenjem njenog prekida u Beogradu, ali i svim komantarima i događajima koji su poslije uslijedili, ukazala je ove sedmice na pres konferenciji rediteljka Tanja Miletić Oručević.
U predstavi igra devet glumaca iz glumačkog ansambla zeničkog pozorišta, Anđela Ilić, Sabina Kulenović, Snežana Vidović, Lana Zablocki-Džehverović, Ištvan Gabor, Saša Handžić, Miroljub Mijatović, Nusmir Muharemović, Zlatan Školjić kao i Ermina Kurevija, gostujuća glumica koja je učestvovala i u originalnoj izvedbi predstave Sveti Sava.   (Š.B.)

 

sveto c sveto b

Share