IZSH: Smanjenje faktora rizika za zdravlje stanovništva

Institut za zdravlje i sigurnost hrane realizovao je radionicu u vezi nastavka pripreme projektnih zadataka u okviru Grant Projekta „Smanjenje faktora rizika za zdravlje stanovništva u BiH“.

Glavni cilj projekta je ostvarivanje partnerstva u lokalnim zajednicama radi promovisanja zdravih životnih stilova i smanjenja riziko-faktora za obolijevanje od hroničnih masovnih nezaraznih bolesti kroz promjene u znanju, stavovima i ponašanju mladih ljudi i cjelokupnog stanovništva.

Grant sredstva vlade Švicarske opredjeljenja su tako da se preko Svjetske banke i Federalnog ministarstva zdravstva provede specifičan Grant Projekat „Smanjenje faktora rizika za zdravlje stanovništva u BiH“, a koji će sadržavat četiri cjeline: zagovaranje, mobilizacija zajednice, edukacija/intervencije, monitoring/evaluacija.

Istaknuto je da je Grad Zenica kao lokalna zajednica uvijek bila mjesto gdje je Federalno ministarstvo zdravstva ostvarivalo veoma uspješnu saradnju, te Zenica ni ovaj put nije slučajno odabrana.

 U narednih mjesec-dva planiraju se definirati projektni zadaci, na osnovu kojih će se i realizirati projekat u toku naredne školske godine u odabranim školama i vrtićima i ostalim dijelovima lokalne zajednice. Od uspješnosti ovog projekta zavisit će dalja saradnja sa švicarskim donatorom.

Projekat će se realizirati u oba entiteta BiH, i to u Zenici i Mostaru u FBiH, te Doboju i Zvorniku u RS, saopšteno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

 

Share