IZSH: Seminar o pčelinjim proizvodima

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica organizator je današnjeg seminara na temu „Pčelinji proizvodi-savršeni darovi prirode“,priređenom povodom obilježavanja Međunarodnog dana hrane.

Globalna tema povodom Svjetskog dana hrane je razvoj ruralnih područja,kao značajan element u prevenciji i ublažavanju problema migracija. U svijetu je danas u pokretu oko 230 miliona ljudi i to iz više razloga, među ostalim ekonomske prirode,ratni sukobi,klimatske promjene i tako dalje,ukazao je projekt menadžer,dr. Smajil Durmišević. Postoje i migracije unutar zemalja,uključujući prelazak iz ruralne u urbanu sredinu. Zbog svega smo ove godine,kao užu temu odabrali pčelarstvo,koja značajno može poboljšati životne prilike stanovništva,istakao je dr. Durmišević. Jedan od predavača na seminaru bio je i prof. dr. Midhat Jašić, sa Prehrambeno-tehnološkog fakulteta iz Tuzle koji je u izjav i za RTV Zenica naglasio značaj bolje saradnje voćara i pčelara.

Dokazano je, da učinak pčela pri oprašivanju na zasadima jagodičastog voća značajno povećava prinose, između 50 do 80 posto,ali s druge trane, nekontrolisana upotreba hemijskih sredstava u zaštiti voća, nažalost, dovodi do pomora pčela.

Neophodno je sinhronizovano djelovanje pčelara i voćara, ukazuje dr. Jašić.

Učesnici seminara bili su profesionalci iz oblasti zdrav stva, zadrugari, inspektori,predstavnici vladinih i nevladinih organizacija, te udruženja za proizvodnju, uvoz i promet životnih namirnica i gotove hrane. (Š.B.)

Share