Izložba “Upoznaj poslanika Muhameda s.a.v.s”

„Upoznaj poslanika Muhameda s.a.v.s.“ naziv je izložbe otvorene danas u Muzeju grada Zenice. Autor izložbe,kakva do sada nije postavljana u našoj zemlji, je docent doktor Esmir Halilović,profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici.
Multimedijalne muzejske izložbe o životopisu posljednjeg Božijeg poslanika,Muhameda a.s.,do sada su postavljane u Medini i Meki te Bahreinu. Esmir Halilović,docent doktor,profesor Hadisa i Da’ve na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici,prvi je u Bosni i Hercegovini koji se odvažio da osmisli jednu takvu izložbu.Osam mjeseci,sa svojim saradnicima osmišljavao sam koncept ove postavke,kaže on.Vjeruje da su publici u Bosni i Hercegovini pružili više informacija o životu i ostavštini Muhameda savs.To je važno jer,ističe Halilović,živimo u vremenima punim predrasuda,pogrešnih ali i zlonamjernih tumačenja suštine islama.
Ovo je impozantna izložba iza koje stoji veliki trud,istakao je profesor doktor Halil efendija Mehtić,dekan Islamskog pedagoškog fakulteta.Ona nam pruža sasvim novu formu prikazivanja životopisa posljednjeg božijeg poslanika.
Ova izložba premijerno je postavljena u Sarajevu gdje ju je vidjelo više od deset hiljada posjetilaca.Kako smo danas saznali,autor izložbe i Islamski pedagoški fakultet iz Zenice voljni su da sa ovom iznimnom postavkom gostuju u svakom gradu u kom postoji interes za njom.   (D.T.)

 

izlozba poslanik f izlozba poslanik b izlozba poslanik c izlozba poslanik d izlozba poslanik e

Share