Izložba grafika Nataše Mirtič

Izložba grafika Nataše Mirtič,akademske umjetnice iz Slovenije,otvorena je u Muzeju grada Zenice.Plod je to saradnje Udruženja građana slovenskog porijekla „Encijan“ iz Zenice,Društva za prostovoljno delo iz Novog Mesta,Vlade Slovenije i njihove Ambasade u BiH.
Nataša Mirtič isključivo se posvetila grafičkim tehnikama i to klasičnom žanru bakropisa.Kako kaže likovni kritičar Iztok Hotko,Mirtičeva grafiku smatra ličnim načinom izražavanja koji se razlikuje od drugih likovnih medija i omogućava posebne formalne estetske efekete.Zeničko udruženje „Encijan“,kome je promocija kulture i umjetnosti iz Slovenije jedan od glavnih ciljeva,izložbu ove umjetnice je organizovalo jer pripada međunarodno cijenjenoj Ljubljanskoj školi grafike.Dragan Gačnik,predsjednik „Encijana“,kaže kako grafički listovi kakve kreira Nataša Mirtič,gotovo da izumiru.
Posljednje tri godine,kaže Nataša Mirtič,bavim se fenomenom potrošačkog društva i njegove ispraznosti i to je vidljivo u simbolici mojih grafika.
Nataša Mirtič magistrirala je grafiku kod čuvenog Lojzeta Logara.Jednu od posljednjih izložbi prije smrti,Logar je imao upravo u Zenici uz organizacijsko posredovanje udruženja „Encijan“.  (D.T.)

 

izložba grafika

Share