Izložba fotografija Murata Jašarevića

Doajen umjetničke fotografije u Zenici i Bosni i Hercegovini,Murat Jašarević,danas je u Muzeju grada postavio retrospektivnu izložbu.Njome su obuhvaćeni radovi iz minulih 40 godina njegovog stvaralačkog rada na polju fotografije.
Priznanje za višedecenijski angažman na polju umjetničke fotografije,među ostalim, Jašareviću je uputio Ozren Božanović,predsjednik Asocijacije umjetničke fotografije BiH.
Iz višedecenijskog fotografskog opusa,Murat Jašarević za ovu izložbu probrao je trenutke zaustavljene u vremenu koji plijene svojom ljepotom,kompozicijom,skrivenim značenjima i asocijacijama.Selekcija je šarolika,tematski i stilski. Među fotografijama koje su postavljene u Muzeju grada,dominira motiv prirode i pejsaža.
Analogni fotoaparati,film i mračna komora,obilježili su karijeru Murata Jašarevića.Iako je pripadnik stare škole,nema ništa protiv digitalne tehnologije u fotografiji.Kaže da je radio sa digitalnim aparatima,da uviđa njihove prednosti ali da ne vlada svim ostalim tehnološkim aspektima obrade fotografije.
Murat Jašarević nosilac je najvišeg zvanja majstor fotografije Foto saveza BiH ali i zvanja Umjetnik Međunarodne Asocijacije za umjetničku fotografiju.   (Š.B.)

 

murat d murat c murat b

Share