Izložba fotografija sa Festivala “Fotodoks”

Izložba fotografija naziva „ The past is now“ postavljena je u Muzeju grada Zenice. Radi se o selekciji fotografija međunarodnog festivala „Fotodoks“ koji se održava u Njemačkoj.
Autori predstavljenih dokumentarnih fotografija su iz zemalja Balkana a mnogi od njih žive i rade u Njemačkoj. Izložba u fokus stavlja vrijeme između pada Berlinskog zida i raspada Jugoslavije i današnjice i jezikom dokumentarne i umjetničke fotografije govori da se ovi prostori teško rješavaju prošlosti.Fotodoks nastoji osvijetliti pozicije krećući se od statusa quo sve do potencijala kojeg sadašnjost preuzima iz prošlosti.Izložbom je ,napominje direktor gradskog muzeja Adnadin Jašarević, obuhvaćeno više od stotinu fotografija koje tretiraju određene istorijske trenutke.
Kao i uvijek u Fotodoksu,autori preispituju obećanja Evrope u minulih četvrt vijeka ali i ulogu dokumentarne fotografije i medija i pri tome se ne ustručavaju da rastegnu dokumentarne senzor i na područja videa i slikarstva, čitamo u katalogu izložbe.Predstavljeni radovi,kaže Adnadin Jašarević,iako od različitih autora daju nam zajedničku priču.
„Past is now“ je putujuća izložba koju sada može da vidi i zenička publika i to zahvaljujući Goethe institutu u našoj zemlji. Premijerno je postavljena u Gradskom muzeju u Minhenu a Zenica je jedan od deset gradova na Balkanu u kojima će gostovati.     (D.T.)

 

fotodoks d fotodoks b fotodoks c

Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *