IZH: Besplatna dijagnostika bolesti pasa

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica do 15. decembra omogućava vlasnicima pasa sa Zeničko-dobojskog kantona besplatni koprološki pregled (pregled izmeta pasa).

Iskoristite priliku i do kraja novembra uradite besplatnu dijagnostiku uzročnika mastitisa ili prisustva parazita u fecesu pasa. Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica provodi dva projekta po Programu Kantonalnog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK, značajna zbog zdravlja životinja i zaštite zdravlja ljudi.

Jedan od njih, projekat dijagnostike prisustva parazita u fecesu pasa je pokrenut s ciljem da se ustanovi procenat infestacije endoparazitima pasa koji imaju vlasnike, kao i onih bez vlasnika, bili oni tretirani antiparazitarnim sredstvom ili ne, navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Projekat se odnosi na životinje sa područja ZDK i analize laboratorija su besplatne za vlasnike životinja, do 15. decembra.

Dijagnostika dostavljenih uzoraka provodi se u laboratoriji za dijagnostiku baterijski i drugih zaraznih bolesti životinja na lokaciji Instituta “Kemal Kapetanović”, Travnička cesta 7, Zenica broj telefona 032 / 445 – 890.

Zainteresovani vlasnici životinja mogu se obratiti najbližoj veterinarskoj stanici u kojoj je životinja registrovana, koja će organizovati uzorkovanje za analizu (5-10 grama fecesa u plastičnom flakonu ili kesici).

Također, vlasnici životinja i lično mogu dostaviti uzorke, uz predhodnu konsultaciju sa osobama iz Instituta, putem kontakt broja ili lično.

 

 

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

 

Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *