In memoriam: Goran Martinović 1959-2016

Goran (Zdravko) Martinović – Rašo, rođen je u Sarajevu 18.2.1959. godine. Suprug i otac, vrstan arhitekta a prije svega košarkaš i sportski radnik, ugledni član Košarkaškog Kluba „Čelik“ Zenica.
Rašo, kao igrač svoje prve košarkaške korake započeo je, tada u Omladinskom Košarkaškom Klubu „Zenica“ (kasnije KK „Čelik“). Svom Klubu ostao je vjeran i u studentskim danima, kada je, u to vrijeme, a nimalo lako, hitao u Sarajevo na studije arhitekture, a potom se vraćao u Zenicu da igra utakmice za svoj voljeni Klub. Nakon okončane igračke karijere pri Klubu ostaje u početku kao trener omladinskih selekcija a kasnije kao šef stručnog štaba seniorske ekipe „Čelika“.
Možemo slobodno reći, da je nesebično dijelio svoje stečeno košarkaško znanje i umijeće. Kroz Rašine „ruke“ prošli su mnogi, sada ugledni košarkaši i sportski radnici. Nabrojat ćemo neke; Mensur Bajramović, Kemal Alihodžić, Marko Trbić, Ivan Opačak, Kenan Kaknjo, Senad Muslić, Nedžad Hodžić, Nedžad Mulić, Selim Mulić, Mufid Čejvan, Omer Fajković, Bojan Brkić, Bojan Stevanović i mnogi drugi. Bio je svojim „učenicima“ vođa, prijatelj i savjetnik.
U ratnim i najtežim danima naše države, Rašo je obnašao funkciju podpredsjednika Uprave Kluba „Čelika“. Bio je uvijek „tu“ da pruži podršku. Iskrenu, snažnu i bezrezervnu. Ostavio je dubok trag u košarkaškom sportu našeg grada.
Zadnje košarkaške dane, negdje sa strane, vjerno je pratio svoju ekipu „Čelik Veteran“.
Tužni smo jer se opraštamo od našeg Raše. Zahvaljujemo mu se na svemu što je uradio za košarku a prije svega na pruženoj ljubavi prema voljenom Klubu „Čeliku“.
Sahrana pokojnika će se obaviti u četvrtak 24. marta 2016. u 14 h na gradskom groblju Crkvice a komemoracija će se obaviti, isti dan, u Bosanskom Narodnom Pozorištu sa početkom u 11h.

 

Sportski pozdrav našem Raši!

 

Igrači, treneri, uprava i administracija OKK “Čelik” Zenica

 

foto:oslobodjenje.ba

 

Share