Humanitarna tura Igman 2017.

Stanica planinarskih vodiča Sarajevo ponovo organizuje humanitarnu planinarsku turu na Igman – Crni vrh 1.647 m n/v, dana 04.11.2017.god.

 

Prikupljena sredstva od humanitarne ture idu Nermi Hrnjak, samohranoj majci troje djece iz sela Zlate kod Jablanice. Detaljnije informacije o porodici kao i eventualni kontakt mogu se pogledati na linku: https://www.bljesak.info/lifestyle/flash/jablanica-oca-im-nitko-ne-moze-vratiti-ali-im-mozete-olaksati-svakodnevnicu/215379

 

Plan polaska: Polazak ispred Zemaljskog muzeja, Zmaja od Bosne 3, u jutro u 7:30 h. Prijevoz autobusom. Povratak isti dan u poslijepodnevnim satima. Predviđena je ruta: Veliko polje – Crni Vrh – Matine kolibe – Malo polje Trajanje uspona cca 2,5 h i 2 h silaska. Po kondicionim i tehničkim parametrima tura spada u lake do srednje zahtjevne ture. Visinska razlika je oko 600 metara. Odmor i druženje u Planinarskom domu „PTT Prijatelj prirode“.

 

Učesnici ture su trebaju imati osnovnu odgovarajuću planinarsku opremu, presvlaku, 1l toploga čaja i 1l vode. Hrana iz vlastitog ranca.

 

Učesnici ture su dužni da se pridržavaju planinarske etike. Svaki pojedinac preuzima odgovornost za vlastitu psiho-fizičku pripremljenost za turu.

 

Uplata za turu iznosi 20,00 KM za učesnike koji idu autobusom (djeca 10,00 KM) i 10,00 KM za učesnike koji na Igman stižu vlastitim prijevozom (djeca 5,00 KM) ili prema materijalnim mogućnostima učesnika. Uplate možete već izvršiti kod vodiča ture ili Sekretara SPV Sarajevo Šabić Huseina. Za sve one koji ne budu mogli uplate izvršiti kod vodiča kao i one koji žele podržati akciju bez učešća na turi, uplate mogu izvršiti na računa: Stanica planinarskih vodiča Sarajevo, Žiro račun: 3387202277668449 kod UniCredit Bank d.d., Svrha: Humanitarna tura Igman 2017.g.

 

Krajnji rok za prijavu je srijeda 03.11.2017. godine do 12.00 sati. Broj mjesta je ograničen. U zavisnosti od vremenskih uslova ili eventualnih nepredviđenih situacija, organizator zadržava pravo izmjene rute, vrijeme povratka i dr. Organizator: Stanica planinarskih vodiča Sarajevo

 

Glavni vodiči na turi: Amra Nalo (061/241-736) i Husein Šabić (061/579-605)

Pomoćni vodiči: vodiči „SPV Sarajevo”

 

 

OSTALI PODACI:

Igman je planina u centralnoj Bosni. To je velika talasasta površ koja je povezana sa Bjelašnicom, te čini njeno sjevero-istočno predgorje. Izdigla se više Sarajeva kao ogroman bedem. Udoline Veliko i Malo polje, te Grkarica su popularne destinacije sarajlija , posebno kada zimi magla i smog prekriju gradske četvrti.

 

Posebno je bogata crnogoričnom šumom, te zbog toga nosi epitet „pluća grada Sarajeva“. Razne vrste divljači borave u gustim šumama ove planine, a nadamo se da će ostati tako, sa obzirom na mnogobrojne krivolovce i šumokradice.

 

Najviši dio Igman planine se nalazi u predjelu Javornika i skijališta Malo polje. Svi su obrasli gustom šumom, a od njih je najviši Crni vrh 1647mnv.

 

Igman je poznat po Igmanskom maršu 1942. godine kada su se smrzli mnogi partizanski borci, te Olimpijskim igrama održanim 1984. godine.

Share