Gradonačelnik Kasumović obećao pomoć radnicima Željezare

Veća grupa radnika Željezare Zenica,okupila se danas na novom protestu,ovoga puta ispred zgrade gradske uprave.Povod je bio sastanak u kabinetu Gradonačelnika,zakazan oko problema isključenja struje objektima Željezare. Radnicima je od strane Gradonačelnika dato obećanje o jednokratnoj pomoći.

Radnici Željezare danima traže hitnu reakciju nadležnih iz federalne vlade, koja je 100 postotni vlasnik kapitala Željezare. Duguje im se 9,5 plata, uz neplaćene doprinose za16 godina.  

– Iza današnjeg protesta ne stoji Sindikat, – ističe predsjednik, Esad Skomorac. No došao je na protest kao podrška radnicima kojima su ugrožena osnovna prava.

– Podsjećamo da je Željezara u nadležnosti federalnog nivoa i kada procijenimo, organizovaćemo protest u Sarajevu, ispred zgrade Federalne vlade, – izjavio je Skomorac.

U kabinetu Gradonačelnika Fuada Kasumovića održan je sastanak nadležnih oko problema nastalih isključenjem struje objektima Željezare. Prema riječima direktora Uprave za indirektno oporezivanje, Mire Đakule, na gubitku su Carinska ispostava, brojni privredni subjekti, ali i lokalna zajednica.

Zenički gradonačelnik, Fuad Kasumović tvrdi da je Željezari isključena struja zbog duga od 20 hiljada maraka. – Pitam nadležne iz Elektroprivrede BiH: Kako je moguće da se Krivaji nije isključila struja, a dug je znatno viši, a Željezari se isključuje zbog 20 hiljada maraka!?, – izjavio je za RTV Zenica, gradonačelnik Kasumović.

Radnicima Željezare gradonačelnik Kasumović obećao je jednokratnu novčanu i pomoć oko eventualnog odlaska na protest u Sarajevo. (Š.B.)

 

 

 

 

 

 

Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *