Glas invalida rada

Gradsko udruženje invalida rada održalo je danas izvještajno- izbornu sjednicu Skupštine, tokom koje je, između ostalog, izražena podrška Federalnom savezu invalida rada u nastojanjima da se svim demokratskim sredstvima suprotstavi izmjenama Zakona o penzijsko- invalidskom osiguranju koje predlaže resorno federalno ministarstvo, odnosno Federalna vlada.

Izraženo je danas nezadovoljstvo zbog nerazumijevanja i nedostatka podrške projektima ovog udruženja, kojima se nastoje osigurati bolji uslovi za život osoba sa invaliditietom. Kao primjer lošeg odnosa predstavnika vlasti izdvojili su odbijanje projekta izgradnje kose ravni u zgradi na Mokušnicama, za neometan prilaz prostorijama udruženja, ali i drugim objektima kojima se izda upotrebna dozvola bez adekvatnih prilaza za osobe sa invaliditetom. Za to krive Federalno ministarstvo rada i socijalne politike koje je odbilo finansirati takav jedan projekat.

Skupština ovog zeničkog udruženja dala je bezrezervnu podršku Federalnom savezu udruženja invalida rada, koje okuplja najveći procenat osoba sa invaliditetom, u nastojanjima da se legalnim sredstvima suprostavi predloženim izmjenama Zakona o penzijsko- invalidskom osiguranju. Posebno u dijelu koji se odnosi na najnižu cijenu rada, na naknade i neka druga za njih bitna pitanja koja će ih, u slučaju da Vladin prijedlog prođe, dovesti u jako nepovoljan položaj.

U izbornom dijelu današnje sjednice mijenjan je Statut, a birani su novi predstavnici Udruženja, umjesto umrlih i onih koji, kako rekoše, nisu dobro radili, u cilju efikasnijeg rada u budućnosti. Dnevnica su se odrekli na ime pomoći najugroženijim članovima. (S.G.)

 

 

Share