Gender Centar FBiH čestitao 8. mart

Gender Centar Federacije BiH čestitao je svim ženama u Bosni i Hercegovini i diljem svijeta 8. ožujak – Međunarodni dan žena s porukom: Budite jake, hrabre i istrajne u ostvarivanju vaših ciljeva!

U čestitki se dalje navodi da se na današnji dan, koji se obilježava svake godine, od 1975. godine, koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, trebamo prisjetiti mnogih žena koje su imale hrabrost, odlučnost i istrajnost u svojoj borbi za promjenu svijeta i slaviti ekonomska, politička, i društvena dostignuća svih žena svijeta.
Pa ipak, iako je ostvaren određeni napredak, niti jedna zemlja ne može se pohvaliti potpunim odsustvom rodne diskriminacije, čak ni u najrazvijenijim demokracijama. Nejednake mogućnosti prisutne su još uvijek u svakom segmentu javnog i privatnog života, kao i kontinuirano nasilje nad ženama u svim oblicima njegove pojavnosti.
Žene daju veliki doprinos društvu  i  zbog toga im je potrebno omogućiti da ostvare sve svoje potencijale. Pitanje položaja žena, pitanje je temeljnih civilizacijskih vrijednosti inheretnih dostojanstvu svakog ljudskog bića i pokazatelja vjerodostojnosti provedbe naše politike ravnopravnosti spolova i zaštite prava žena. Danas, na Međunarodni dan žena, potvrdimo još jednom svoju posvećenost, ostvarivanju jednakih prava i mogućnosti za žene i muškarce u našem društvu, saopćeno je iz Gender Centra FBiH.           (fbihvlada.gov.ba)

Share