Garanović: Hiperprodukcija maline ugrozila regularne proizvođače!

Predstavnici udruženja malinara susreli su se danas s ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Zeničko-dobojskog kantona, Himzom Smajićem, očekujući njegovu podršku u zahtjevima poljoprivrednih proizvođača, u vezi sa niskom cijenom otkupa maline i generalno lošim odnosom državnih organa prema ovoj strateški važnoj grani privrede.

– Imamo podršku kantonalnog ministra poljoprivrede, ali ono što svi očekujemo je odgovor federalnog ministra, Šemsudina Dedića, do kojeg lakše dolaze neformalne grupe malinara, nego registrovani proizvođači, – kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednika Zeničko-dobojskog kantona, Sedin Biogradlija, dodajući da se u federalnom budžetu za zaštitu malinarstva ne izdvajaju nikakva sredstva. Od ministra poljoprivrede Federacije BiH očekuje se intervencija s ciljem zaštite proizvodnje i proizvođača.

Nakon što se malinarstvo i zvanično proglasi strateškom granom privrede, voćari će moći očekivati intervenciju države, poput određivanja minimalne cijene otkupa. Sadašnju malinari smatraju uvredljivom, iako svjesni da njihov položaj u konačnici određuje tržište. Zato zahtijevaju zaštitu svih u lancu proizvodnje. Jučer su malinari iskazali nezadovoljstvo zbog teškog položaja, simbolično bacajući dio prinosa ili ih dijeleći besplatno.

– Neko je svjesno ili nesvjesno lagao malinare, govoreći da će se prodati sve što se proizvede. Sada se malina nekontrolisano proizvodi, a mi moramo pogledati istini u oči!, – ističe Mujo Garanović, potpredsjednik Udruženja poljoprivrednika Zeničko-dobojskog kantona.

– Hiperproizvodnja maline, kojom se sada bavi i veliki broj neregistrovanih proizvođača, ugrozila je položaj i proizvođača i otkupljivača. Neformalne grupe malinara, koje šire dezinformacije po društvenim mrežama, ugrožavaju konkurentnost i kvalitet voća, – dodaje Garanović.

Podršku poljoprivrednicima iskazao je danas kantonalni ministar poljoprivrede, Himzo Smajić. On je istakao da je u programu podrške poljoprivrednoj proizvodnji za 2017., od ukupno dva i po miliona, skoro 30 posto sredstava predviđeno za podršku malinarstvu i otkup maline. – Ne mogu govoriti o cijeni, jer se ona formira između proizvođača i otkupnih stanica, ali mi ćemo poduzeti sve da se prilagodimo potrebama malinara i pozivam ostale nivoe vlasti da učine isto, – kaže ministar poljoprivrede, Himzo Smajić.

Na području Zeničko-dobojskog kantona od proizvodnje malina živi blizu dvije hiljade porodica. Trenutno, samo u Zeničko-dobojskom kantonu, mjesečno se proizvede oko dvije i po hiljade tona maline. Ocjenjuje se da malinarstvo danas čini više od 50 posto ukupne poljoprivredne proizvodnje u Bosni i Hercegovini. (S.S.)

 

 

Share