Dženaza i ukop poginulih rudara

U Kaknju je održana komemoracija  povodom tragične pogibije rudara Muhameda Sarača (rođen 1968. godine), Nermina Mušije (1977.), Sejada Gađuna (1971.) i Mije Stojičića (1976.)   koji su u utorak stradali u  jami rudnika Begići-Bištrani RMU Kakanj. Obavljeni dženaza i ukop, sutra sahrana Mije Stojičića.  Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, himne rudara, molitvom i minutom šutnje danas je na komemoraciji u Domu kulture u Kaknju odata počast četvorici rudara koji su poginuli u nesreći u Rudniku mrkog uglja u Kaknju (RMU). Iza poginulih komorata ostalo je petero djece i dvoje koje tek treba da se rodi. Prisutnima su se obratili predsjednik Sindikata RMU Kakanj Nezir Begić, predsjednik samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić, direktor RMU Kakanj Kasim Alajbegović i načelnik općine Kakanj Nermin Mandra. U ime Federacije BiH govorio je predsjednik Marinko Čavara,a ispred Parlamentrne skupštine BiH od rudara se oprostio Šefik Džaferović.Ispred Čaršijske džamije u Kaknju danas je klanjana zajednička dženaza Muhamedu Saraču, Nerminu Mušiji i Sejadu Gađunu.Veliki broj građana Kaknja i okolnih mjesta, stotine prijatelja, članova porodica, mještana i kolega prisustvovalo je dženazi kako bi se posljednji put oprostilo od stradalih rudara.Dženazu je predvodio izaslanik reisu-l-uleme Huseina efendija Kavazovića, Nusret efendija Avdibegović.Tabuti sa tijelima rudara prevezeni su potom do lokalnih mezarja gdje je nakon ikindije-namaza obavljen ukop.
Pored Sarača, Mušije i Gađuna, u nesreći u rudniku poginuo je i rudar Mijo Stojičić, koji će biti sahranjen sutra u selu Ratanj kod Kaknja.  (bhrt.ba)

 

foto:kakanj.com.ba i bhrt.ba

 

Ispred Čaršijske džamije u Kaknju danas je klanjana zajednička dženaza Muhamedu Saraču, Nerminu Mušiji i Sejadu Gađunu, rudarima koji su poginuli u noći s ponedjeljka na utorak u nesreći u jami Begići-Bištrani Rudnika mrkog uglja "Kakanj" (Esmir Šabić - Anadolu Ajansı)

Share