Dozvola za Čeličanu neprihvatljiva

Resorno federalno ministarstvo izdalo je okolinsku dozvolu kompaniji Arcelor Mital Zenica za pogon konvertorske,odnosno BOF čeličane.U Gradskoj komisiji za praćenje stanja okoliša Zenica ogorčeni su zbog ove odluke jer nisu uvažene suštinske primjedbe Gradske uprave na Nacrt okolinske dozvole.
Čak i neke obaveze ArcelorMittal Zenica,koje su bile u Nacrtu okolinske dozvole za BOF Čeličanu nisu ispoštovane nego su pomjereni rokovi. „Do kraja ove godine trebao je biti realizovan projekat sekundarnog otprašivanja na jednom konvertoru,a u prvom tromjesečju naredne godine i na drugom konvertoru,međutim kompletan projekat je prolongiran za kraj 2016. godine,ukazao je u izjavi za RTV Zenica ,Muhamed Pašić,predsjednik Komisije za praćenje stanja okoliša.
Na današnjoj sjednici Komisije zauzet je stav da je pokretanje upravnog postupka protiv Federacije jedini način da Grad Zenica zaštiti interese svojih građana. Ovako izdata okolinska dozvola za Čeličanu ne može biti prihvaćena,a konačnu riječ o svemu dat će Gradsko vijeće,podsjetio je Pašić.

 

(D.T.)

Share