Dom naroda usvojio Zakon o radu

Dom naroda Parlamenta Federacije (FBiH) usvojio je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o radu, dok su ispred zgrade Parlamenta trajali protesti članova Saveza samostalnog sindikata BiH.Zakon je usvojen sa 28 glasova za, tri su bila protiv, dok suzdržanih nije bilo.Prije usvajanja, usvojeno je devet amandmana na tekst zakona.Većina delegata izjasnila se da Prijedlog zakona o radu ostane u dnevnom redu današnje vanredne sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.Povlačenje s dnevnog reda tražili su zvanično delegatski klub Srba i delegatkinja iz Kluba Bošnjaka Lejla Imamović, članica Demokratske fronte.
Za povlačenje je glasalo 20 delegata, ali su 23 bila protiv a osam bilo uzdržano.
Zbog toga što je zakon ipak ostao u dnevnom redu, delegati koji su članovi Socijaldemokratske partije BiH, napustili su sjednicu.
Njihov predstavnik Slaviša Šućur, koji je u Domu naroda predsjedavajući Kluba Srba, rekao je da će, bude li usvojen, biti zatraženo preispitivanje tog teksta od Ustavnog suda.
Sjednicu su nakon SDP-ovaca također napustili delegati, ujedno članovi Saveza bolju budućnost BiH, Demokratske fronte i Naše stranke.   (federalna.ba)

 

Share