Demobilisani borci iz Zenice susreli sa ministrom Bukvarevićem

Grupa demobilisanih boraca, koji, kako su istakli, nisu članovi niti jednog boračkog udruženja, susreli su se danas u Zenici sa ministrom za boračku zaštitu Federacije, Salkom Bukvarevićem. Njihov jedini zahtjev je povećanje boračkih naknada na obećani nivo od 50 posto prosjeka plata u Federaciji BiH.

50-ak demobilisanih boraca okupilo se danas popodne pred sjedištem Gradske uprave u Zenici, nakon sastanka sa federalnim ministrom Salkom Bukvarevićem, od kojeg nisu dobili odgovore kojima bi bili zadovoljni. Zahtjeve svojih bivših saboraca, koji već mjesecima protestuju pred sjedištem Vlade Federacije u Sarajevu, za donošenjem registra boraca, uvođenjem boračkog dodatka u iznosu od 326 konvertibilnih maraka i uvođenjem jedinstvene boračke organizacije, suzili su na jedan jedini apel: onaj za povećanjem naknada za demobilisane borce bez primanja na polovinu mjesečne plate na nivou Federacije.

Sastanku u Gradskoj upravi prisustvovalo je i nekoliko kantonalnih ministara za boračka pitanja i gradonačelnik Zenice, koji im je, kažu, obećao pomoć i podršku. Ovaj sastanak nije bio najavljen, a ministar Bukvarević je boravak u Zenici iskoristio za susret sa bivšim borcima. (S.S.)

 

Share