Dani advokature u Zenici: Advokati na margini društvenih događaja

Današnjom svečanom Skupštinom Advokatske/Odvjetničke komore Federacije BiH, održanom u Zenici, u okviru “Dana advokature“, obilježena je 134-ta godišnjica postojanja advokature u našoj zemlji, a mešu okupljenima su bili advokati iz BiH , ali i susjednih zemalja.

-Prvenstveni cilj djelovanja odvjetništva, pa i naše komore na prostoru Federacije BiH je štiti prava građana pred zakonom, u čemu smo njihov posljednji bastion, ističe Nikica Gržić predsjednik Advokatske/Odvjetničke komore FBiH.

-Današnji položaj advokata u našoj zemlji je nezadovoljavajući, jer smo stavljeni na marginu društvenih događaja, naglašava gospodin Gržić, dodajući da zbog postojanja različitih pritisaka i uticaja, odvjetništvo u ovom društvu ne zauzima onakvu ulogu kakavu zaslužuje.

Advokati Fahrudin Ibrišimović iz Sarajeva, Emir Čolaković iz Zenice i Divna Pavlovska iz Tetova, ovogodišnji su dobitnici Zlatne plakete, koja im je za osobit doprinos razvoju i unapređenju advokature uručena na današnjoj svečanoj Skupštini Advokatske komore FBiH. (V.J.)

Share