Dance World Cup: Balerine Ars Centra u BiH donijele zlato!

Zlatna medalja sa baletno – plesnog takmičenja prvi puta stigla je u Bosnu i Hercegovinu. Na svjetskom finalu Dance World Cup 2017. Offenburg, Njemačka Ars Centar je ove godine učestvovao sa svojih 15 balerina ostvarivši izvrsne rezultate. Za BiH zlatnu medalju osvojila je Adna Kujundžić, članica Ars Centra, u kategoriji junior – moderni balet, a u konkurenciji od 23 takmičara. Himna Bosne i Hercegovine se čula u cijelom svijetu, a zastava se zavijorila u Offernburškoj Areni. Cijeli BH tim je slavio pobjedu.

U konkurenciji od 47 zemalja svijeta, naše balerine su predstavile svoju zemlju na zavidnom nivou. Osim prve zlatne medalje koja ulazi u historiju bosanskohercegovačke baletne umjetnosti, plasmani svih ostalih balerina ARS Centra, obzirom na uslove rada više nego dobri i kreću se od 7. do 18. mjesta. Ovi rezultati govore više od bilo kakvih riječi kada je u pitanju baletna umjetnost u Zenici, ali ipak bez lažne skromnosti znamo da svake godine imamo sve bolje i bolje rezultate i da se kontinuirano borimo za najbolji plasman na svjetskom nivou. Za balerine Ars Centra je ovo treće i najmasovnije predstavljanje u finalima DWC-a.

U Offenburgu su predstavnici Grada Zenice skupa sa Ars Timom sastali se sa direktorom DWC gospodinom John Grimshow te je na sastanku potvrđeno kako je Zenica ušla u užu kaditaturu kao grad domaćim Dance World Cup-a za 2019. ili 2021. godinu gdje se očekuje učešće oko 50 država svijeta i dolazak više od 25.000 takmičara i gostiju.

Također, Ars Centar je od organizatora DWC dobio donaciju dvoslojnog baletnog poda u vrijednosti od 12.000 KM čime DWC želi pružiti podršku zeničkim balerinama i pomoći im da imaju što kvalitetnije uslove za rad.

ARS Centar je prošle godine dobio licencu za organizaciju predkvalifikacija DWC-a za Balkan, a iz godine u godinu potvrđuje da je vodeća baletna škola u BiH.

Naše najveće zadovoljstvo je da educiramo, afirmišemo i promovišemo talentovanu djecu i omladinu i pokažemo da imamo potencijala kada je u pitanju baletna umjetnost i mi znamo da pripadamo evropskim i svjetskim nivoima, ali isto tako treba nam puno više podrške od državnih institucija koji također trebaju znati prepoznati vrijednosti onih koji promovišu tu istu državu.

To, kako se osjećaju, znaju svi oni koji su nekada ponijeli državnu zastavu i donijeli medalju u svoju zemlju.

Ove godine na finalima DWC-a iz Bosne i Hercegovine su se predstavili i takmičari i OMŠ Novo Sarajevo i Mostarske Arabeske.

Bosnu i Hercegovinu iz Ars Centra ove godine su predstavljali:

 1. Adna Kujundžić
 2. Tamara Stijović
 3. Dajra Duraković
 4. Ajlin – Annam Isaković
 5. Džena Sačak
 6. Nora Sarajlić
 7. Zerina Mujčić
 8. Sajra Spahić
 9. Iskra Nadžak
 10. Amina Ćosić
 11. Amina Karić
 12. Ena Manđuka
 13. Najla Hadžić
 14. Nejla Šehić
 15. Larisa Bešlija

 

ARS Centar je naš i Vaš!

Ars Tim

Share