Cimos: 150 radnika do septembra bi mogli ostati bez posla

Iz Grupanije Cimos iz Kopra potvrdili su za RTV Zenica da uprava kompanije namjerava pokrenuti postupak likvidacije Cimosove fabrike u Zenici. To znači da bi većina od 150 zaposlenih u ovoj fabrici, do septembra mogla ostati bez posla.

Grupa radnika zeničkog Cimosa okupila se danas pred kapijom preduzeća, želeći saznati pojedinosti o planovima slovenačkog proizvođača auto-dijelova, koji je uz veliku pompu, prije nepunih deset godina u Zenici najavljen kao jedan od najznačajnijih strateških investitora u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini. Novi vlasnik Cimosa iz Kopra, italijaski fond Palladio Finanziaria, tokom, na brzu ruku ugovorenog sastanka, predočio je jučer predsjedniku Sindikata zeničkog Cimosa dokumentaciju o namjeri da likvidira pogon, zajedno sa programom zbrinjavanja oko 150 radnika, među kojima će većina, po svemu sudeći, na biro za zapošljavanje.

– Ta odluka biće donesena za mjesec dana, ako neko u ovom periodu ne kupi fabriku, sa otkaznim rokom radnicima od 14 dana, – kaže Rusmir Pašalić, predsjednik Sindikata Cimosa u Zenici.

Ovakvog scenarija radnici su se pribojavali već dvije godine, a Televizija Zenica prva je dala informacije o namjerama novih vlasnika Cimosa, da nakon fabrika u Srebrenici i Sarajevu, zatvore i pogon u Zenici. Još 2015. godine, 40-ak radnika preuzelo je otpremnine ili je prihvatilo ponudu uprave o promjeni radnog mjesta, preraspodjelom u livnice u Hrvatskoj ili u Novom Travniku i Gradačcu. O ponuđenom programu zbrinjavanja radnika, Sindikat će se morati očitovati u roku od sedam dana. – Traženo je da mi damo saglasnost za otkaz radnicima invalidima i onima starijim od 50 godina, kako bi uprava ponudila da 30-40 radnika ide u tvornice u Novom Travniku ili u Hrvatskoj, – rekao nam je predsjednik Sindikata, Rusmir Pašalić.

– Sindikat metalaca sve vrijeme insistira da se pronađe kupac za fabriku, nakon što je Cimos, u junu ove godine objavio njenu prodaju. Javilo se najmanje pet potencijalnih investitora, među kojima su visočki Prevent i Unis Stock iz Kalesije, ali do sada nije sklopljen ugovor o prodaji, niti su nam poznati detalji ponuda, – kaže predsjednik Sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona, Kenan Mujkanović.

Okupljeni radnici, koje smo zatekli danas ispred kapije zeničkog Cimosa, zbunjeni su odnosom uprave, koja im za njih sudbinske odluke saopštava putem sms-a ili iznenadnim obavijestima o kolektivnim godišnjim odmorima okačenim na oglasnim tablama. Imaju informaciju da je više kamiona u vlasništvu Cimosa u proteklih nekoliko dana odvozilo robu i mašine iz zeničke livnice, te da će ta praksa biti nastavljena. Ostaju kažu na ovome mjestu sve dok zvanično ne dobiju rješenja, koja će razjasniti situaciju u kojoj su se našli i da bi spriječili, kako kažu, pljačku imovine Cimosa, jer bi pustošenje hala dovelo u pitanje i njihove otpremnine. Stečaj za Cimos, Sindikat metalaca želi spriječiti, s obzirom da se radi o po radnike nepovoljnijoj varijanti.

Na upit upravi Cimosa o sudbini zeničke livnice, iz centrale kompanije dobili smo uopšten odgovor, ali i potvrdu da intenzivno traženje novih poslovnih prilika za fabriku u Zenici nije urodilo plodom, te da će s prvim avgustom ove godine, Grupacija biti primorana početi sa postupkom zatvaranja tog društva, uz isplatu otpremnina i podršku u traženju zaposlenja za radnike kod drugih poslodavaca u srodnim djelatnostima. (S.S.)

 

 

 

 

 

Share