Četvrti susreti Duh Asiza

Mir i suživot na našim prostorima nemaju alternativu, zajednička je poruka učesnika četvrtih susreta Duh Asiza koju je u crkvi Svetog Ilije organizovao Odbor za međureligijsku suradnju u Zenici, obilježavajući petu godišnjicu postojanja i rada.
Manifestacija Duh Asiza obilježava se svake godine širom svijeta u znak sjećanja na molitvu za mir u svijetu predstavnika svih velikih svjetskih religija, koji su se 1986. na poziv pape Ivana Pavla Drugog, okupili u Asizu. Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici slijedeći Asiške poruke okupio je predstavnike svih religija na četvrtoj manifestaciji, koji su uživali u izvedbi duhovne muzike. Zajednički život, u miru i toleranciji, poštujući druge i drugačije zajednička je poruka i ovih susreta, istakli su predsjedavajući zeničkog Odbora za međureligijsku saradnju Jakub ef. Salkica, i župnik crkve Sveti Ilija fra Zdravko Andžić.
Na četvrtoj manifestaciji po prvi puta je dodjeljeno priznanje Zenička povelja mira, ustanovljena u povodu obilježavanja pete godišnjice rada i postojanja Odbora za međureligijsku saradnju. Povelja se dodjeljuje zaslužnim pojedinicim koji aktivno rade na polju međureligijskog dijaloga, a prvi laureat je don Tomislav Mlakić, predstojnik Katehetskog Ureda Vrhbosanske nadbiskupije.
U programu manifestacije učestvovali su Hor Pravoslavne Bogoslovije “Sveti Petar Dabrobosanski”, Katedralni mješoviti zbor “Josip Štadler”, Hor Medžlisa Islamske Zajednice Sarajevo, Vokalni ansambl Jevrejske zajednice u BiH, muzička skupina “Novo Nebo”. Prisutni su bili i mladi iz nekoliko beha gradova koji u Zenici borave u sklopu međureligijskih susreta pod nazivom Upoznaj,moli,sarađuj.

(S.H.)

 

duh asiza e duh asiza b duh asiza c duh asiza d

Share