Centar za pravnu pomoć ženama: Sankcije za virtuelno nasilje nad ženama i djecom!

„Bežično, nevidljivo, a boli“ simboličan je naziv kampanje Centra za pravnu pomoć ženama, čija je namjera zaustaviti nasilje nad ženama i djecom, koje se dešava posredstvom Interneta i mobilne telefonije.Kampanja je predstavljena na današnjoj press konferenciji u Zenici, a intenziviraće se tokom novembra u 13 gradova širom Federacije BiH, gdje će u saradnji sa nevladinim organizacijama i pojedincima biti organizovani okrugli stolovi, ulične akcije, radionice, te potpisivanje peticije.

– Sve ovo organizujemo kako bismo upoznali javnost sa nasiljem koje se vrši posredstvom informaciono komunikacione tehnologije, te da bismo stvorili preduslove za usvajanje izmjena i dopuna krivičnog zakonodavstva, koje bi definisalo sankcionisanje počinitelja ove vrste savremenog nasilja, ističe Selma Badžić iz Centra za pravnu pomoć u Zenici.

Pomenuta peticija, naglašavaju u Centru za pravnu pomoć ženama, biće jedan od alata koji će koristiti i zajedno sa prijedlozima izmjena i dopuna krivičnog zakona, uputiti tokom maja iduće godine u parlamentarnu proceduru. (V.J.)

Share