BNP Zenica: “Moja fabrika” večeras u Skoplju

Najnagrađivana predstava „Moja Fabrika“ u 67. sezoni zeničkog BNP-a, u režiji Selme Spahić, zasnovana na fragmentima istoimene knjige Selvedina Avdića, intervjuima sa radnicama i radnicima, iskustvima glumica i glumaca iz ansambla predstave, te historijskim izvorima, večeras gostuje u okviru Glavnog takmičarskog programa 42. internacionalnog teatarskog festivala MOT u Skoplju. Predstava je jedina predstavnica Bosne i Hercegovine na ovom značajnom regionalnom i evropskom teatarskom festivalu.

Predstava, koja je jedna od najzapaženijih produkcija prethodne pozorišne sezone, intimna je monografija o historiji Zenice i njene najveće fabrike Željezare, zbog koje je grad praktično i nastao i koja je upošljavala većinu stanovništva, a danas je samo simbol prošlosti ili omraženi izvor zagađenja.

Predstava „Moja Fabrika“ je za sedam mjeseci od premijerne izvedbe osvojila osam nagrada na 36. pozorišnim igrama u Jajcu i na 16. festivalu bh. drame.

U narednom periodu se očekuju nova međunarodna gostovanja, a u utorak, 03. oktobra/listopada ova predstava gostuje u Narodnom pozorištu Sarajevo u okviru 57. internacionalnog teatarskog festivala MESS. Već početkom novembra/studenog ova predstava će imati svoje gostovanje u Srbiji na 22. jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“ u Užicama.

U predstavi igraju Miki Trifunov, Predrag Jokanović, Nusmir Muharemović, Lana Delić, Sabina Kulenović, Saša Handžić, Anđela Ilić, Snežana Vidović, Selma Alijagić-Mehanović, Benjamin Bajramović, Adis Mehanović, Zlatan Školjić, Miroljub Mijatović i Siniša Vidović. Scenografiju i kostim potpisuje Sabina Trnka, scenski pokret Thomas Steyaert, dramaturgiju i dramatizaciju radile su Emina Omerović, Selma Spahić i Bojana Vidosavljević, a muziku Basheskia i Edward EQ.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica

 

 

 

 

 

 

Share